تست مشاعی

خبرنامه ۲۶ بهمن ۹۸

1398/11/26

بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی کاهش یافت

رشد ۱۷.۴ درصدی دارایی‌های خارجی شبکه بانکی کشور

بدهی خارجی ایران به ۹ میلیارد و ۵۳ میلیون دلار رسید

جزئیات سرمایه‌گذاری و تجارت در ۴۰ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی

رشد پایه پولی بیش از نقدینگی شد

بانک مرکزی اوراق بهادار دولتی یک بانک را خرید

 

 

بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی کاهش یافت

مجموع بدهی بانک ها و موسسات اعتباری به بانک مرکزی در آذر امسال به ۱۱۱ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به آذر ماه سال گذشته ۳۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان یعنی بالغ بر۲۵.۶ درصد کاهش یافته است.

کاهش ۳۸ هزار میلیارد تومانی بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی/ بدهی دولت افزایش یافت

براساس آمارهای بانک مرکزی از متغیرهای پولی و بانکی در پایان آذر، دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در پایان این ماه به ۴۹۴ هزار و ۵۱۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳.۹ درصد و در مقایسه با اسفند ماه سال گذشته ۶.۳ درصد رشد داشته است.

بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی با ۱۶.۲ درصد افزایش در ۹ ماهه امسال و رشد ۵۷.۲ درصدی در یک سال منتهی به آذر ماه به عدد ۱۱۱ هزار و ۳۳۰ میلیارد تومان رسیده است. بخشی زیادی از این رشد بدهی در بازه ۱۲ ماهه منتهی به آذر ۹۸ مربوط به اجرای بند و تبصره ۵ قانون بودجه سال ۹۷ است که براساس آن بخشی از بدهی دولت به بانک‌ها با بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی تهاتر شد.

بنابراین این میزان رشد بدهی، رشد واقعی بدهی دولت به بانک مرکزی نبوده و رشد واقعی صرفا همان ۱۶ درصدی است که در ۹ ماهه امسال افزایش یافته است. البته دولت طبق قانون می‌تواند ۳ درصد از کل بودجه را از بانک مرکزی تنخواه دریافت کند اما باید این مبلغ را تا پایان سال تسویه کند.

یکی از اتفاقات مثبت رخ داده از خرداد تا آذر ۹۸ کاهش قابل توجه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است. بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی که تا پایان سال گذشته به ۱۳۸ هزار و ۱۷۰ میلیارد تومان رسیده بود، در پایان آذر ماه امسال تا ۱۱۱ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان افت کرده است. یعنی در این مدت ۲۶ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومان از حجم بدهی‌ بانک‌ها به بانک مرکزی کاسته شده است.

حجم بدهی بانک ها به بانک مرکزی در پایان آذر ماه سال گذشته به ۱۴۹ هزار و ۷۹۰ میلیارد تومان رسیده بود که با این حساب بدهی بانک ها در یک سال منتهی به آذر ماه امسال ۳۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.

سپرده بانک‌ها و موسسات اعتباری نزد بانک مرکزی ۲۵۱ هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان است که از این میزان ۲۳۷ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان سپرده قانونی و ۱۳ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان سپرده دیداری بانک‌ها است. سپرده قانونی در یک سال منتهی به آذر ماه ۳۰.۵ درصد رشد داشته است.

مانده سپرده بخش دولتی نزد بانک مرکزی معادل ۸۶ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان است که در در دوره یک ساله منتهی به آذر ۵۰.۶ درصد و در ۹ ماهه امسال ۳۰.۱ درصد افزایش یافته است.

در بخش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی معادل ۴ هزار و ۳۴۰ میلیارد تومان است که نسبت به آذر ماه سال قبل ۲۲.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.

اما بدهی بانک‌های دولتی تخصصی به بانک مرکزی با ۴ درصد کاهش به ۴۶ هزار و ۹۵۰ میلیارد تومان رسیده است و بدهی بانک‌های غیردولتی، خصوصی و موسسات اعتباری به ۶۰ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است. درواقع بدهی این بانک‌ها به بانک مرکزی ۲۷ هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان (۳۸.۲ درصد) افت داشته است.

بدهی بانک های غیردولتی، خصوصی و موسسات اعتباری در مجموع از سال ۹۳ تا سال گذشته همواره روند صعودی داشته است.

حجم کل سپرده های بخش غیردولتی نزد بانک ها و موسسات اعتباری معادل ۲ هزار و ۲۰۹ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان است که نسبت به آذر ماه سال گذشته ۲۸.۵ درصد و در ۹ ماهه امسال ۲۰.۹ درصد رشد داشته است.

اما در مقابل مانده تسهیلات اعطایی که با عنوان بدهی بخش غیردولتی درج شده است، ۱۴۴۰ هزار و ۵۰ میلیارد تومان درج شده است.

تسنیم

 

رشد ۱۷.۴ درصدی دارایی‌های خارجی شبکه بانکی کشور

حجم دارایی‌های خارجی شبکه بانکی کشور در آذر امسال به ۱۰۳۴ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۷.۴ درصد رشد داشته که ۴۷.۸ درصد آن به بانک مرکزی اختصاص دارد.

بررسی وضعیت دارایی خارجی شبکه بانکی کشور نشان‌دهنده افزایش آن در سال‌های اخیر بوده است.

دارایی‌های خارجی شامل دارایی‌های بانک مرکزی و مؤسسه‌های اعتباری غیر بانکی است و شعبه‌های خارجی بانک‌های تجاری را در بر نمی‌گیرد.

بر اساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی، حجم دارایی‌های خارجی شبکه بانکی در یکسال منتهی به آذر ۹۸ حدود ۱۵۲ هزار میلیارد تومان رشد داشته است. در آذر ۹۷ برای بانک ها حدود ۸۸۱ هزار میلیارد تومان، دارایی در خارج کشور ثبت شده بود.

میزان دارایی‌های خارجی شبکه بانکی در اسفند ۹۷ حدود ۹۱۷ هزار میلیارد تومان شده بود که تا آذر امسال ۱۲.۸ درصد رشد داشته است.

در اسفند ۹۶ رقم ۷۳۲ هزار میلیارد تومان دارایی خارجی برای نظام بانکی کشور ثبت شده بود

همزمان با رشد دارایی نظام بانکی، میزان دارایی خارجی بانک مرکزی نیز روندی افزایشی داشته و در دوره یکساله منتهی به آذر ۹۸ حدود ۶.۷ درصد را نشان می دهد.

میزان دارایی‌های خارجی بانک مرکزی از ۴۶۳ هزار میلیارد تومان در آذر ۹۷ تا ۴۹۴ هزار میلیارد تومان در آذر ۹۸ بالا رفته است.

بانک مرکزی در پایان اسفند ۹۷ معادل ۴۶۵ هزار میلیارد تومان و در اسفند ۹۶ حدود ۴۰۷ هزار میلیارد تومان دارایی خارجی داشته است.

بانک مرکزی به تنهایی ۴۷.۸ درصد از مجموع دارایی خارجی نظام بانکی کشور را به خود اختصاص می‌دهد.

ایرنا

 

 

بدهی خارجی ایران به ۹ میلیارد و ۵۳ میلیون دلار رسید

میزان بدهی‌های خارجی ایران در پایان آذرماه سال ۹۸ به ۹ میلیارد و ۵۳ میلیون دلار رسید که نسبت به پایان سال ۹۷ معادل ۳ درصد کاهش داشته است.

براساس آخرین آمار بانک مرکزی میزان بدهی خارجی ایران در پایان آذرماه ۹۸ براساس سررسید اولیه بدهی‌ها ۹ میلیارد و ۵۳ میلیون دلار است که ۷ میلیارد و ۵۴۸ میلیون دلار آن بدهی‌های میان‌مدت و بلندمدت و یک میلیارد و ۵۰۵ میلیون دلار از این میزان بدهی‌های کوتاه مدت است.

این تعهدات بالفعل ایران بر مبنای یورو نیز رقمی بالغ بر ۸ میلیارد و ۱۷۳ میلیون یورو محاسبه شده که ۶ میلیارد و ۸۱۴ میلیون یورو از این میزان حجم بدهی‌های میان‌مدت و بلندمدت و یک میلیارد و ۳۵۹ میلیون یورو حجم بدهی‌های کوتاه‌مدت است.

حجم بدهی‌های ایران در پایان آبان ماه سال جاری ۹ میلیارد و ۱۸ میلیون دلار بوده که در پایان آذرماه با افزایش مواجه شده و به ۹ هزار و ۵۳ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که آمار بدهی‌های خارجی ایران در پایان اسفندماه سال ۹۷ معادل ۹ میلیارد و ۳۳۹ میلیون دلار بوده است که این آمار حکایت از کاهش حجم بدهی‌های خارجی ایران در ۹ ماهه سال ۹۸ دارد.

ایلنا

 

 

جزئیات سرمایه‌گذاری و تجارت در ۴۰ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی

عملکرد تجاری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بیانگر تراز تجاری ۸۵ میلیارد دلاری در شش سال اخیر است.

در حال حاضر هشت منطقه آزاد تجاری  صنعتی در نقاط مرزی و ۳۲ منطقه ویژه اقتصادی در سرزمین اصلی در حال فعالیت هستند که اهمیت ویژه‌ای در توسعه اقتصادی کشور به‌خصوص در شرایط تحریمی دارند.

این مناطق مزیت‌های مختلفی در مورد فرآیندهای تولیدی از جمله کسب و کارهای صادرات دارند و اکنون بیش از ۱۸۵۰ واحد تولیدی فعال و حدود ۱۲۸۰ واحد خدماتی فعال در آنها وجود دارد که برای حدود ۵۱۰ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.

اما آخرین گزارش از وضعیت سرمایه‌گذاری و همچنین تجارت خارجی  در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۸ نشان می‌دهد که ارزش سرمایه‌ گذاری داخلی جذب شده در حوزه ریالی حدود ۸۱ هزار میلیارد تومان و در بخش ارزی ۲۲ میلیارد دلار بوده است. همچنین ارزش سرمایه‌گذاری خارجی جذب شده نیز به ۵.۴ میلیارد دلار رسیده است.

در همین بازه زمانی در حوزه تجارت در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ارزش صادرات غیرنفتی از مبدا مناطق به سرزمین اصلی ۳۲ میلیارد دلار و ارزش صادرات غیرنفتی از مبدا مناطق به خارج کشور ۱۳۰ میلیارد دلار بوده است. ارزش واردات به منظور تولید، عرضه و مصرف خارج از کشور به مناطق نیز  ۴۵ میلیارد دلار گزارش شده است.

در مجموع تراز تجارت خارجی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به ۸۵ میلیارد دلار می‌رسد.

مناطق آزاد به دلیل مزیت‌های موجود و موقعیت جغرافیای خاص خود از جایگاه خاصی در حوزه تجارت برخوردارند، این در حالی است که در توافقنامه اخیر بین ایران و اتحادیه اوراسیا مناطق آزاد نقش مهمی در عملیاتی شدن و توسعه این توافقنامه دارند چراکه مناطق آزاد هشت‌گانه کریدور تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به شمار می‌رود که در توسعه تجارت خارجی مناطق موثر خواهد بود.

ایسنا

 

 

رشد پایه پولی بیش از نقدینگی شد

در پایان آذر ۹۸ حجم نقدنیگی با ۲۸.۲ درصد افزایش به ۲۲۶۲ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان رسید و حجم پایه پولی با ۲۸.۳ درصد رشد به ۳۱۴ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان رسیده است.

رشد ۲۸.۲ درصدی نقدینگی در یک سال منتهی به آذر‌/ رشد پایه پولی بیش از نقدینگی شد

بانک مرکزی که آمار متغیرهای پولی و بانکی ماه‌های تیر تا آذر ۹۸ را منتشر کرد. براساس این آمارها، حجم نقدینگی با ۲۸.۲ درصد افزایش در ۱۲ ماه منتهی به آذر ماه ۹۸ به ۲ هزار و ۲۶۲ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان رسید؛ رشد نقدینگی در ۹ ماهه ۹۸ بالغ بر ۲۰.۲ درصد افزایش داشته است.

سهم پول از کل نقدینگی ۲۶۳ هزار و ۴۸۰ میلیارد تومان و سهم شبه پول ۱۸۹۸ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان بوده است؛ در یک سال منتهی به آذر ماه امسال رشد پول ۴۸.۶ درصد و رشد شبه پول ۲۴.۹ درصد بوده است.

میزان اسکناس و مسکوک در دست اشخاص ۵۲ هزار و ۷۹۰ میلیارد تومان است که در ۱۲ ماهه منتهی به آذر ماه امسال ۱۶ درصد افزایش و نسبت به پایان سال گذشته ۳.۶ درصد کاهش یافته است.

حجم پایه پولی در آذر امسال معادل ۳۱۴ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان است که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۸.۳ درصد رشد داشته است.

فارس

 

 

بانک مرکزی اوراق بهادار دولتی یک بانک را خرید

بانک مرکزی در نظر دارد روز چهار‌شنبه ۳۰ بهمن‌ ۹۸ در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بین‌بانکی ریالی، مجدداً عملیات بازار باز را اجرا کند.

پیرو اطلاعیه روز یکشنبه مورخ ۲۰ بهمن‌ماه ۱۳۹۸ در خصوص موضع بانک مرکزی در عملیات بازار باز، یک بانک سفارش‌های فروش قطعی اوراق بهادار دولتی خود را در روز دو‌شنبه مورخ ۲۱ بهمن‌ماه و در حجم محدود از طریق سامانه بازار بین‌بانکی به بانک مرکزی ارسال کرد.

در پی این امر، معاملات مربوط به حراج در روز چهار‌شنبه مورخ ۲۳ بهمن‌ماه انجام شد و به تبع آن، تسویه ریالی معاملات نیز قبل از پایان ساعت‌کار بازار بین‌بانکی ریالی صورت خواهد گرفت.

همچنین، بانک مرکزی در نظر دارد روز چهار‌شنبه مورخ ۳۰ بهمن‌ ماه ۱۳۹۸ در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بین‌بانکی ریالی، مجدداً عملیات بازار باز را اجرا کند. موضع بانک مرکزی (خرید یا فروش اوراق بدهی دولتی) بر اساس پیش‌بینی وضعیت نقدینگی در بازار بین‌بانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بین‌بانکی حول نرخ هدف، در روز دو‌شنبه مورخ ۲۸ بهمن‌ماه ۱۳۹۸ از طریق اطلاعیه در سامانه بازار بین‌بانکی اعلام خواهد شد.

در پی اطلاعیه مزبور، بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی می‌توانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بین‌بانکی نسبت به ارسال‌ سفارش‌ها تا ساعت ۱۰:۰۰ صبح روز سه‌شنبه مورخ ۲۹ بهمن‌ماه ۱۳۹۸ از طریق سامانه بازار بین‌بانکی اقدام کنند.

بنکر