تست مشاعی

خبرنامه ۲۴ شهریور ۱۳۹۹

1399/06/24



مصوبه‌های جلسه اقتصادی سران سه قوه

تفاهمنامه چهارگانه ارزی بخش خصوصی با بانک مرکزی

جزئیات اختصاص یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به خرید سهام حقیقی‌ها

ایرادهای شورای نگهبان بر لایحه حذف چهار صفر از نظام پولی برطرف شد

 

 

مصوبه‌های جلسه اقتصادی سران سه قوه

رئیس جمهور درباره جلسه سران قوا گفت: در جلسه مساله ارز و اینکه ارز صادرات غیرنفتی به چه صورت به چرخه اقتصاد کشور بازگردد، مساله نقدینگی کشور، اینکه چه برنامه‌هایی باید زودتر عملیاتی شود و هدایت نقدینگی ها با هدف کاهش تورم، راه‌های تقویت سرمایه‌گذاری و رفع موانع تولید که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است، بحث‌های خوبی مطرح شد.

رئیس جمهور در پایان نشست با حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائییه و دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، اظهارداشت که مهمترین مسایل کشور و عمدتا مسایل اقتصادی در این جلسه سران سه قوه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

حسن روحانی گفت: این جلسه روسای سه قوه اولین جلسه بعد از تشکیل مجلس یازدهم است. همواره همکاری و هماهنگی سه قوه می تواند به رفع و حل سریعتر مشکلات کشور کمک کند و بی تردید مجلس و قوه قضائیه در بسیاری از مسایل و بویژه در شرایط خاص امروز که همزمان با تحریم‌های حداکثری و بیماری کرونا مواجه هستیم، می‌توانند در کنار دولت، رفع کننده مشکلات مردم باشند.

روحانی در این نشست مشترک که به میزبانی رئیس جمهور برگزار شد، به موضوعات مورد بحث اشاره و اظهار کرد: در این جلسه پیرامون مساله ارز و اینکه ارز صادرات غیرنفتی به چه صورت به چرخه اقتصاد کشور بازگردد، مساله نقدینگی کشور، اینکه چه برنامه‌هایی باید زودتر عملیاتی شود و هدایت نقدینگی‌ها با هدف کاهش تورم، راه‌های تقویت سرمایه‌گذاری و رفع موانع تولید که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است، بحث‌های خوبی مطرح شد.

رئیس جمهور در ادامه بررسی مسایل منطقه‌ای را از دیگر مباحث این جلسه عنوان کرد و افزود: بخشی از این جلسه نیز به بررسی مسایل منطقه و طراحی ها و توطئه های آمریکا و صهیونیستی اختصاص یافت.

روحانی با اشاره به تداوم این جلسات گفت: مسایلی را که در جلسه امروز طرح کردیم در جلسات بعدی به ثمر می‌رسانیم و این هماهنگی ها و حل این مسایل، بی تردید در شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم تاثیرگذار خواهد بود.

رئیس قوه قضائیه: همکاری همه قوا و به خط شدن همه ظرفیت کشور، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است/ باید با اقدامات‌مان در همه حوزه‌های اجرایی، تقنینی، قضایی، نظارتی و پیگیری‌‌ها، امید را در میان مردم ارتقا دهیم

رئیس قوه قضائیه نیز در پایان این جلسه، با قدردانی از زحمات همه دولتمردان و مسئولانی که در جای جای کشور مشغول خدمتگزاری به مردم هستند، گفت: امروز دشمن با جنگ اقتصادی، روانی و رسانه‌ای به دنبال مأیوس کردن مردم، اخلال در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و جامعه است و همکاری همه قوا و به خط شدن همه ظرفیت کشور، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است.

ابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه موفقیت کشور در مقابله با ویروس کرونا، به این دلیل بوده که همه ظرفیت کشور به خط شده و در این مسیر بویژه حضور و مشارکت مردم بسیار نقش‌آفرین بوده است، افزود: دشمن ایجاد یأس را در بین مردم دنبال می‌کند و باید با اقدامات‌مان در همه حوزه‌های اجرایی، تقنینی، قضایی، نظارتی و پیگیری‌‌ها، امید را در میان مردم ارتقا دهیم.

رئیسی اظهار کرد: بحث‌هایی که در جلسه امروز مطرح شد، دغدغه‌هایی است که در بین مردم وجود دارد. این مسائل باید دغدغه همه باشد و هر کس در حوزه مسئولیت خود به دنبال حل‌ آنها باشد. امیدوارم مباحث این جلسه و جلساتی از این دست، در جهت رفع مشکلات و گره‌گشایی در زندگی مردم عزیز باشد.

رئیس مجلس شورای اسلامی: بار سنگینی بر عهده دولت و ریاست محترم جمهور است/ حتما همگی به دولت برای اجرای برنامه‌هایش در سر و سامان دادن به مسایل اقتصادی و کاهش مشکلات مردم کمک می کنیم

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پایان نشست مشترک سران قوا گفت: از خداوند متعال سپاسگزارم که اولین جلسه مشترک سران قوا در دوران فعالیت مجلس یازدهم با اولویت بررسی مسائل اقتصادی به عنوان دغدغه این روزهای یکایک مردم، مخصوصاً مردم مناطق محروم و آن بخش از عزیزانی که سربازان و مجاهدان عرصه تولید، در حوزه صنعت، کشاورزی، تجارت و صادرات و همه بخش‌ها هستند، برگزار شد.

محمدباقرقالیباف با اشاره به اینکه در جلسه امروز هماهنگی، همدلی و همکاری خوبی در حوزه مسایل اقتصادی وجود داشت، افزود: واقعیت این است که مهم‌ترین دغدغه همه و به ویژه سران قوا، توجه به حل مشکلات مردم در بخش‌های مختلف است. امیدوارم با تصمیم‌گیری که شد، بتوانیم در حوزه بازار ارز، بورس، هدایت نقدینگی و سر و سامان دادن به بازار کالا حرکت‌های خوبی انجام دهیم.

دولت محترم مسئولیت اجرایی کار را دارد و بار سنگینی بر عهده دولت و ریاست محترم جمهور است. حتماً در فرصت پیش رو، همانطور که حضرت آقا فرمودند که حداقل 3 فرصت 100 روزه پیش رو است، همگی تلاش می‌کنیم که در این راه به دولت کمک کنیم تا بتواند در مسیر اجرای تصمیماتی که برای سر و سامان دادن به مسایل اقتصادی و کاهش مشکلات مردم دارد، گام بردارد.

رئیس مجلس موضوع دیگر مورد بحث در جلسه امروز را موضوعات منطقه‌ای عنوان و تصریح کرد: واقعیت این است که امروز آمریکا و رژیم صهیونیستی به شکل اجباری عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی را با کشورهای منطقه خلیج فارس دنبال می‌کنند. اینها حتماً باعث ناامنی خواهند شد و حتماً به دنبال شیطنت خواهند بود. در جلسه هم این موضوع مورد بحث قرار گرفت و ان‌شاءالله در این مسیر هم دقت لازم صورت خواهد گرفت و هم درباره تصمیمات خوبی در این زمینه صحبت شد.

قالیباف اظهار امیدواری کرد که با تداوم این جلسات، آثار و برکات آن برای مردم عزیز کشورمان به ثمر بنشیند.

تجارت نیوز

 

 

تفاهمنامه چهارگانه ارزی بخش خصوصی با بانک مرکزی

در نشست مشترک رئیس و هیات رئیسه اتاق ایران و فعالان بخش خصوصی با رئیس‌کل بانک مرکزی، بر چهار محور اصلی در زمینه ارز صادراتی توافق شد؛ قرار است جلسات هفتگی در بخش‌های مختلف صادراتی با حضور نمایندگان بخش خصوصی، تشکل‌ها و بانک مرکزی برای بررسی مشکلات هر حوزه در بخش بازگشت ارز صادراتی تشکیل شود.

غلامحسین شافعی رئیس پارلمان بخش‌خصوصی کشور به همراه تعدادی از اعضای هیات رئیسه اتاق‌ ایران و فعالان بخش خصوصی در نشست مشترک با رئیس‌کل بانک مرکزی شرکت کرد و از دغدغه‌های صادرکنندگان برای رفع تعهد ارزی سخن گفت.

در این نشست رئیس اتاق ایران به همراه رئیس‌کل بانک مرکزی و نمایندگان بخش خصوصی در چهار محور اصلی تفاهم کردند. طبق مذاکرات انجام شده مقرر شد ارزش پایه صادراتی براساس توافق اتاق ایران، گمرک و بانک‌مرکزی تعدیل شود؛ دومین تفاهم صورت گرفته بر این اساس است که جلسات هفتگی با حضور نماینده‌های بخش‌های مختلف صادراتی با بانک مرکزی تشکیل شود؛ در سومین مورد قرار شد برای بازگشت ارز حاصل از صادرات بخش کشاورزی تمهیدات ویژه‌ای در نظر گرفته شود؛ در چهارمین مورد تفاهم مقرر شد که برای صادرات به کشورهای منطقه مثل عراق، افغانستان که مبادله با آن‌ها با ارز دلار نیست، شرایط خاصی در نظر گرفته شود.

شافعی در این نشست با بیان اینکه صادرکنندگان متعهد دلیلی برای عدم رفع تعهد صادراتی‌شان ندارند تأکید کرد: درک متقابل مشکلات بانک مرکزی و صادرکنندگان توسط طرفین برای گذر از شرایط سخت کشور ضروری است و برگزاری چنین جلساتی به افزایش این همگرایی کمک می‌کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی هم در این دیدار، ضمن قدردانی از عملکرد اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و فعالان اقتصادی در بازگشت ارزهای صادراتی به بررسی و مرور مشکلات آنان در این مسیر پرداخت.

عبدالناصر همتی تأکید کرد که بانک مرکزی تعامل با صادرکنندگان را در دستور کار دارد و از هرگونه همکاری با آنان در راستای بازگشت ارزهای صادراتی‌شان دریغ نخواهد کرد.

همتی با بیان اینکه صادرکننده‌ها نقشی اساسی در مقاومت اقتصادی کشور ایفا کرده و می‌کنند، بر ضرورت همدلی و تلاش جمعی صادرکننده‌ها برای عبور از شرایط سخت کنونی کشور تأکید کرد.

همتی با اشاره به تعدد وظایف بانک مرکزی، تأمین ارز کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه را اولویت اصلی بانک مرکزی دانست و گفت: باید توجه داشته باشیم که بانک مرکزی تولیدکننده ارز نیست و به‌هرحال ناچار به اولویت‌بندی نیازهای کشور است.

رئیس‌کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به معرفی ۲۵۰ نفر از صادرکنندگان متخلف به قوه قضائیه گفت: این‌ها تولیدکننده نبودند و با حق‌العمل‌کاری و روش‌های خلاف متعدد نسبت به خروج سرمایه و تخلف در اجرای تعهد صادراتی خود عمل کرده بودند و چاره‌ای جز برخورد قضایی برای بانک مرکزی باقی نگذاشتند.

بانک مرکزی هیچ‌گاه بنای برخورد قضایی با صادرکنندگان واقعی و درستکار نداشته و حتی‌الامکان تعامل با آن‌ها را دنبال می‌کند. بانک مرکزی مشکلات صادرکنندگان در شرایط کنونی را درک می‌کند و قصدی برای فشار مضاعف بر آن‌ها ندارد.

رئیس شورای پول و اعتبار همچنین با اشاره به روند مناسب تأمین ارز در سامانه نیما طی روزهای گذشته گفت: در روز جاری ۱۲۸ میلیون دلار در سامانه نیما عرضه‌شده که بیش از ۷۰ میلیون دلار آن معامله‌شده است. بر همین اساس در این روزها متوسط عرضه ارز در نیما به‌صورت روزانه ۱۰۰ میلیون دلار بوده و تداوم این روند نشان‌دهنده بهبود روند بازگشت ارزهای صادراتی به کشور بر مبنای سیاست‌های اتخاذشده و استقبال صادرکنندگان است.

او با اشاره به کاهش میزان صادرات کشور در سه ماه نخست سال جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا و برخی محدودیت‌ها گفت: خوشبختانه روند صادرات کشور پس از طی سه‌ماهه اول سال در حال احیاست و روند تأمین ارز کالاهای وارداتی سرعت خواهد گرفت.

در این جلسه همچنین صادرکنندگان مشکلات و موانع خود در بازگشت ارزهای صادراتی را مطرح و توجه بانک مرکزی در رفع آن‌ها را خواستار و از تلاش‌های این بانک قدردانی کردند.

ایلنا

 

 

جزئیات اختصاص یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به خرید سهام حقیقی ها

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار جزئیات انتقال یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به صندوق ثبات بازار سرمایه را تشریح کرد.

حسن قالیباف اصل در نشست هم اندیشی ایمیدرو و شرکت‌های معدنی با سازمان بورس و اوراق بهادار در جمع خبرنگاران درباره انتقال یک درصد از صندوق توسعه ملی به صندوق ثبات بازار سرمایه اظهار داشت: برآورد ما این است که سرمایه از بازار بیرون نرفته است. برخی، سهام را به اوراق صندوق‌های با درآمد ثابت تبدیل کرده اند. ممکن است قاعدتاً بار دیگر این سرمایه به بازار سهام برگردد. چون بازار سرمایه صرفاً خرید و فروش سهام نیست. در بازار سرمایه هم سهام خرید و فروش می‌شود و هم اوراق بهادار.

موضوع صندوق ثبات بازار سرمایه و انتقال یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به این بازار قانون مصوب سال ۹۴ مجلس است که ذیل قانون بهبود فضای کسب و کار به تصویب رسیده است. اما با مصوبه شورای عالی بورس موضوع پیگیری اجرای آن در دستور کار قرار گرفت. امروز نامه درخواست اختصاص یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به صندوق ثبات بازار را به صندوق توسعه ملی ارائه دادیم. صندوق ثبات بازار موضوع بازارگردانی سهام را در دستور کار دارد.

به گفته قالیبال اصل، صندوق ثبات بازار سرمایه آئین نامه اجرایی و دستورالعمل مخصوص به خود دارد و هیئت امنای آن بر اساس این دستورالعمل اقدام به بازارگردانی خواهد کرد.

وی درباره مبلغ یک درصد صندوق توسعه ملی گفت: با توجه به اینکه ما از منابع این صندوق مطلع نیستیم لذا از رقم یک درصد این صندوق نیز اطلاعی نداریم. ضمن اینکه مصوبه شورای عالی بورس برای انتقال این مبلغ کفایت کرده و نیازی به تصویب درخواست سازمان بورس در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ندارد.

دبیر شورای عالی بورس در پاسخ به این پرسش که آیا از زمان موافقت صندوق توسعه ملی با اختصاص منابع به صندوق ثبات بازار سرمایه مطلع هستید یا خیر گفت: ما فعلاً نامه درخواست را اعلام کرده ایم و هنوز صندوق توسعه به سازمان بورس نداده است. منابع این صندوق می‌توانند به بازارگردانی سهام کمک کرده و اثر مثبتی در کاهش صف فروش خواهد داشت.

راه اندازی صندوق‌های بازارگردان از سوی شرکت‌های بورسی اجباری شده و شورای عالی بورس، سازمان بورس را مکلف به اجرای این مصوبه کرده است. ضمن اینکه از این پس شرکت‌های تازه وارد بورس حتماً باید صندوق بازارگردان هم همراه خود داشته باشند.

وی درباره افت اخیر بازار سرمایه گفت: این کاهش ارزش سهام اتفاقی نیست که تازه و منحصر به فرد باشد. ما در سالهای قبل هم، چنین کاهش ارزش سهام را تجربه کرده بودیم؛ به بازار سرمایه باید نگاه بلندمدت داشت. هر کس که وارد این بازار می‌شود باید با صبر و حوصله در آن فعالیت کند. برخی فکر می‌کنند باید تابلو دائماً مثبت باشد در حالی که بازار همیشه نوسان دارد اما کسی که به آن نگاه بلندمدت داشته باشد می‌تواند بازده مناسب از بازار دریافت کند.

مهر

 

 

ایرادهای شورای نگهبان بر لایحه حذف چهار صفر از نظام پولی برطرف شد

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس از رفع ایرادات شورای نگهبان بر لایحه حذف چهار صفر از نظام پولی و لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور در جلسه امروز کمیسیون خبر داد.

مهدی طغیانی با تشریح جلسه امروز یکشنبه کمیسیون اقتصادی مجلس از بررسی «لایحه مالیات بر ارزش افزوده اعاده شده از شورای نگهبان(۲)» و «لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور اعاده شده از شورای نگهبان» خبر داد.

او اظهارداشت: تقریبا تمامی ایرادات شورای نگهبان بر لایحه مالیات بر ارزش افزوده بررسی و برطرف شد که این موضوع در جلسات بعدی به جمع‌بندی می‌رسد.

براساس قانون پس از اخذ مالیات بر ارزش ‌افزوده، باید اعتبار حاصله با توجه به شاخص جمعیت میان شهرها و روستاها توزیع شود اما شورای نگهبان معتقد است این فرایند عادلانه نیست و عدالت ایجاب می‌کند مباحثی همچون «توسعه نیافتگی» نیز مدنظر قرار گیرد چراکه ممکن است یک منطقه جمعیت کمتر یا عقب‌ماندگی بیشتری داشته باشد بنابراین باید با توجه به این مولفه‌ها، اعتبارات حاصل از اخذ مالیات بر ارزش افزوده میان مناطق مختلف توزیع شود که مقرر شد مرکز پژوهش‌ها موضوع را بررسی کند.

وی بررسی لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را دیگر دستور کار مجلس عنوان و گفت: نرخ تسعیر پول حذف چهار صفر (تغییر واحد پول از ریال به تومان) براساس تعهدات ارزی و ذخایر کشور و مبادلات بین‌المللی تعیین خواهد شد.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی یادآورشد: همچنین «عبارت صندوق بین‌المللی پول» در تعهدات آمده بود که مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت به همین دلیل مسئولان بانک مرکزی گفتند؛ می‌توان این عبارت را بدون ایجاد مشکلی حذف کرد.

ایرنا