تست مشاعی

خبرنامه ۲ مرداد ۱۴۰۳

1403/05/02

دیدار رئیس کل بانک مرکزی با رئیس جمهور منتخب
اختصاص ۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی
کاهش ارزش حقیقی تراکنش‌های بانکی
جزئیات فروش ارز اربعین اعلام شد




دیدار رئیس کل بانک مرکزی با رئیس جمهور منتخب
رئیس کل بانک مرکزی پس از دیدار با رئیس جمهور منتخب، وضعیت بانک مرکزی و همچنین وضعیت ارزی، پولی و بانکی را خدمت وی ارائه کرد.
در ادامه دیدار‌های مقامات مسئول با رئیس‌جمهور منتخب، رئیس کل بانک مرکزی و وزرای اقتصاد، بهداشت، فرهنگ، آموزش و پرورش و رئیس سازمان برنامه و بودجه به صورت جداگانه با مسعود پزشکیان دیدار و گزارشی از حوزه تحت مسئولیت خود ارائه کردند.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی پس از دیدار با مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب، گفت: در این جلسه تلاش کردم وضعیت بانک مرکزی، وضعیت ارزی، پولی و بانکی را خدمت وی ارائه کنم. پزشکیان نیز در مورد موضوعات کنونی کشور و وضعیت بانک مرکزی سوالاتی داشت و که من هم پاسخ دادم. بطور کلی این جلسه با ارزیابی وی در مورد موضوعات ارزی، پولی و بانکی گذشت.
وی افزود: پزشکیان سوالاتی را مطرح کرد و قرار است جلسات دیگری با تیم اقتصادی وی برگزار شود.
در ادامه این دیدار‌ها بهرام عین اللهی، محمد مهدی اسماعیلی و رضا مراد اسماعیلی ضمن عرض تبریک به مسعود پزشکیان برای پیروزی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری برای وی و دولت چهاردهم آروزی موفقیت کردند. وزاری مربوطه همچنین به ارائه گزارشی از عملکرد خود در وزراتخانه‌های بهداشت و درمان، فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش پرداختند.
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه هم پس از دیدار با رییس جمهور منتخب، گفت: با توجه به جابه‌جایی دولت لازم بود که در ارتباط با وضع موجود و مسائلی که قاعدتا در چند ماه آینده دولت با آن مواجه خواهد شد گزارشی را خدمت پزشکیان، ارائه بدهیم. در این دیدار نیز تیم اقتصادی دولت منتخب حضور داشتند و گزارشی را در مورد مسائل بودجه جاری کشور، بودجه عمومی و نیز در ارتباط با بودجه هدفمندسازی یارانه‌ها ارائه دادم.
وی درباره موضوعات مطرح در این دیدار، گفت: در مورد موضوعاتی چون، سیاست‌گذاری اقتصادی و مسائل مهمی که به ویژه امروز پیش رو است؛ مانند، خرید تضمینی گندم، موضوع هدفمند سازی و پرداخت یارانه‌ها، مسئله بودجه عمومی و در واقع پرداخت‌های جاری و تملک بودجه عمومی در این جلسه مطرح و در باره تصویری که تا پایان سال از این موارد وجود دارد نیز نکاتی کردیم.
وی افزود: در ادامه پزشکیان سوالاتی در مورد خرید تضمینی گندم و... پرسیدند، که ما هم برای وی توضیح دادیم.
منظور در پایان خاطر نشان کرد: ما به عنوان مشاور حتما در خدمت پزشکیان خواهیم بود و قرار بر این شد؛ در باب مواردی که وی صلاح بدانند، مجددا خدمتشان برسیم.
همچنین احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد پس از دیدار با رییس جمهور منتخب، گفت: جلسه بسیار سازنده‌ای با پزشکیان داشتیم. وزرات اقتصاد با توجه به نقش ویژه‌ای که در بخش‌های مختلف اعم از مالیه، خزانه داری و بودجه دارد تا در حوزه‌هایی مانند؛ مالیات، گمرک، تسهیل محیط کسب و کار، برنامه راهبردی ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ وزارت خانه را که پیش از این آماده کرده بودیم را خدمت دکتر پزشکیان ارائه کردیم.
وی در مورد مسائل مطرح شده در جلسه، افزود: در این جلسه گزارش عملکرد خودمان را خدمت پزشکیان تقدیم کردیم. اینکه آن برنامه در طول این سه سال تا چه اندازه پیشرفت داشته، خیلی راهبردی است. به این خاطر گزارش را خدمت وی عرض کردیم تا دستورات لازم را بدهند.
وی تاکید کرد: برای اینکه آن موارد راهبردی مطرح شده به شکل ویژه توسط کمیته معتمد رییس جمهور منتخب تعیین تکلیف شود و بر اساس آن تصمیم گیری‌ها صورت بگیرد، این موارد از طرف وی مورد استقبال قرار گرفت. البته او نیز در مقابل برخی از پیشنهادات چند نکته افزودند و بنا شد که در روز‌های آینده مستندات تکمیلی را خدمت پزشکیان ارسال کنیم.
وزیر اقتصاد درباره همکاری با دولت چهاردهم، افزود: وظیفه همه‌ی ما این است که به دولت چهاردهم در هر سطحی که باشد، کمک کنیم. انشالله دولت منتخب موفق شده و به اهداف خودش برسد.
وی در پایان خاطرنشان داد: بنا شد در مورد تصمیم‌گیری درباره موارد راهبردی، جلسه دیگری با حضور مشاوران اقتصادی پزشکیان برگزار شود.
ایبنا


اختصاص ۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی
بانک مرکزی اعلام کرد: از اول فروردین ماه تا ۳۰ تیرماه امسال، ۲۱ میلیارد و ۴۴۵ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی تامین شده است.
از اول فروردین ماه تا ۳۰ تیرماه سال جاری، ۲۱ میلیارد و ۴۴۵ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.
بر اساس این گزارش، برای کالاهای اساسی و دارو ۵ میلیارد و ۳۸ میلیون دلار، ‌برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۱۱ میلیارد و ۴۴۶ میلیون دلار و برای خدمات ۳۹۹ میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات ۴ میلیارد ۵۶۲ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفت.
بر اساس اعلام بانک مرکزی برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی ۳ میلیارد و ۹۹۹ میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی یک میلیارد و ۳۹ میلیون دلار و در مجموع ۵ میلیارد و ۳۸ میلیون دلار برای کالای اساسی و دارو ارز با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان با هدف حمایت از مصرف کنندگان و دسترسی اقشار جامعه به کالاهای ضروری با قیمت ارزانتر پرداخت شد.
این گزارش حاکی است تامین ارز نیمایی برای صنایع حمل و نقل و خودرو یک میلیارد و ۵۶۲ میلیون دلار، صنایع تجهیزات برق و الکترونیک یک میلیارد و ۶۰۳ میلیون دلار، ماشین‌آلات و تجهیزات تولید ۹۶۴ میلیون دلار، صنایع معدنی ۸۳۷ میلیون دلار و منسوجات و پوشاک ۵۶۷ میلیون دلار صورت گرفته است. این گروه‌های صنایع همچنین به ترتیب یک میلیارد و ۹۵ میلیون دلار، ۱۷۸، ۷۹۸، ۸۰۰ و ۳۷ میلیون دلار ارز توافقی یا واردات در مقابل صادرات تا پایان روز ۳۰ تیرماه سال جاری دریافت کرده اند.
همچنین ۵ میلیارد و ۹۱۳ میلیون دلار ارز نیمایی و یک میلیارد و ۶۵۴ میلیون دلار ارز واردات در مقابل صادرات به سایر صنایع اختصاص داده شده است.
میانگین موزون نرخ ارز یک ماهه منتهی به ۱ مرداد ماه، ۳۹ هزار و ۱۰۳ تومان برای دلار، ۴۲ هزار و ۵۲۸ تومان برای یورو، ۱۰ هزار و ۶۴۷ تومان برای درهم و ۵ هزار و ۳۷۹ تومان برای یوآن، ۴۴۵ تومان برای روبل و ۱هزار و ۱۸۳ تومان برای لیر محاسبه شده است.
بنابراین گزارش، در روز یکم مردادماه ۱۴۰۳ در تالار اسکناس ارز مرکز مبادله ایران، دلار با نرخ ۴۶ هزار و ۹۸۳ تومان، یورو با نرخ ۵۱ هزار و ۹۹ تومان و درهم با نرخ ۱۲ هزار و ۷۹۳ تومان مورد مبادله قرار گرفت. به همین ترتیب تالار حواله ارز، شاهد مبادله دلار با نرخ ۴۳ هزار و ۸۶۹ تومان، یورور با نرخ ۴۷ هزار ۷۱۱ تومان و درهم با نرخ ۱۱ هزار و ۹۴۵ تومان بود.
ایسنا


کاهش ارزش حقیقی تراکنش‌های بانکی
با وجود اینکه ارزش اسمی تراکنش های بانکی در ۱۲ ماه منتهی به خردادماه ۲۷ درصد رشد کرد، ارزش حقیقی این تراکنش‌ها با افت ۱.۲۱ درصدی روبه‌رو شد.
شرکت شبکه الکترونیک پرداخت کارت (شاپرک) در جدیدترین گزارش خود از وضعیت تراکنش‌های بانکی، اخیرا این آمار را تا پایان خردادماه ۱۴۰۳ به‌روزرسانی کرده است.
بررسی داده‌های گزارش جدید شاپرک نشان می‌دهد که پس از افت قابل توجه تعداد و مبلغ تراکنش‌ها در فروردین‌ماه، این ارقام پس از رشد در اردیبهشت‌ماه، حالا در سومین ماه سال نیز به رشد خود ادامه داده‌اند. این موضوع سبب شد که تعداد تراکنش‌های بانکی انجام شده در خردادماه، رکوردشکنی کرده و بالاترین رقم تاریخی خود را ثبت کند.
واکاوی داده‌های گزارش شاپرک حاکی از آن است که در خردادماه سال جاری، بیش از چهار میلیارد و ۴۶۶ میلیون تراکنش بانکی انجام شده که این رقم حدود ۲۰ میلیون و ۳۷۵ هزار تراکنش بیشتر از اردیبهشت‌ماه است. به علاوه، تعداد تراکنش‌ها در سومین ماه سال جاری، در مقایسه با دوره مشابه سال ۱۴۰۲ نیز با رشد ۴.۶ درصدی همراه شده است.
بررسی آمار تراکنش‌های خردادماه از نظر مبلغ آن‌ها نیز نشان می‌دهد که در این مدت نزدیک به هزار و ۲۴۳ هزار میلیارد تومان تراکنش انجام شده است. این در حالیست که این رقم در خردادماه سال گذشته ۹۷۸ هزار میلیارد تومان و در اردیبهشت‌ماه امسال، هزار و ۲۲۴ هزار میلیارد تومان ثبت شده بود. به این ترتیب، مبلغ تراکنش‌های شاپرک در خرداد امسال در بازه‌های زمانی ۱۲ ماهه و یک‌ماهه، به ترتیب ۱.۵ درصد و ۲۷ درصد رشد کرده است.
نکته حائز اهمیت در بررسی رقم تغییرات مبلغ تراکنش‌ها آن است که تغییرات اسمی این ارقام نمی‌توانند دید درستی از وضعیت اقتصاد کشور ارائه دهند. از همین روی، برای ارائه تحلیل‌های قابل اتکا، باید اثر تورم را از مبلغ تراکنش‌ها حذف کرد و تغییرات حقیقی ارزش تراکنش‌ها را مورد بررسی قرار داد.
در حالی که آمار‌ها نشان می‌دهند ارزش حقیقی تراکنش‌های خردادماه امسال در مقایسه با خردادماه سال گذشته ۲۷ درصد رشد کرده، بررسی‌ها از کاهش ۱.۲۱ درصدی ارزش حقیقی تراکنش‌ها در این مدت حکایت دارند. در واقع این اختلاف حدود ۲۸.۲ درصدی بین تغییرات اسمی و حقیقی ارزش تراکنش‌ها، نشان‌دهنده تاثیر تورم بر ارزش تراکنش‌های بانکی است.
یکی دیگر از داده‌های مهمی که می‌توان از گزارش شاپرک استخراج کرد، میانگین مبلغ هر تراکنش است که با تقسیم مبلغ کل تراکنش‌ها بر تعداد آن‌ها محاسبه می‌شود. زیرا با استناد بر این نسبت نیز می‌توان آثار تورم بر تراکنش‌ها را تا حدودی تخمین زد.
بر اساس گزارش شاپرک، میانگین هر تراکنش بانکی در خردادماه امسال ۲۷۸ هزار تومان ثبت شده است. این در حالی است که این رقم در اردیبهشت‌ماه امسال ۲۷۵ هزار تومان و در خردادماه سال گذشته ۲۲۹ هزار تومان بود.
به عبارت دیگر، در خرداد سال گذشته هر فرد برای هر بار خرید کردن به طور میانگین ۲۲۹ هزار تومان پرداخت می‌کرده که این رقم در خرداد امسال به ۲۷۸ هزار تومان افزایش پیدا کرده و حداقل بخشی از این افزایش به دلیل افزایش سطح عمومی قیمت‌ها بوده است.
نشان تجارت


جزئیات فروش ارز اربعین اعلام شد
بر اساس اعلام بانک مرکزی، زائران اربعین امسال می‌توانند از هفتم مردادماه تا سوم شهریورماه به دو صورت برخط و حضوری برای خرید ارز اقدام کنند که برای هر زائر اربعین ۲۰۰ هزار دینار اختصاص یافته است.
فروش ارز اربعین امسال هم همانند سال گذشته به صورت دینار است و فروش آن از روز یکشنبه ۷ مرداد تا ۳ شهریورماه اجرایی می‌شود. سال گذشته عملیات فروش ارز اربعین با عاملیت ۶ بانک از ۱۰ مرداد آغاز و به مدت یک ماه اجرایی شد و یک میلیون نفر از زائران توانستند ارز خود را خریداری کنند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی امسال هم از هفته آینده (۷ مرداد) تا روز سوم شهریورماه عملیات فروش ارز زیارتی به زائران اربعین انجام می‌شود که نرخ ارز بر اساس نرخ مرکز مبادله ارز و طلای ایران خواهد بود و ۷ بانک ملی، سپه، ملت، تجارت، صادرات، پارسیان و پست‌بانک عاملیت فروش ارز را بر عهده دارند.
زائران از شعب منتخب بانک‌ها در شهرها و روستاها می‌توانند تا ۲۰۰ هزار دینار دریافت کنند؛ همچنین دریافت ارز اربعین منافاتی با ارز مسافرتی ندارد و زائران می‌توانند همزمان ارز مسافرتی را دریافت کنند. فروش ارز اربعین امسال نیز به دو شیوه آنلاین و حضوری است؛ همچنین زائران می‌توانند از طریق ۶ سکوی فعال برای خرید ارز اقدام کنند.
ایرنا