تست مشاعی

خبرنامه ۱۴ فروردین ۱۴۰۳

1403/01/14
کاهش تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف‌کننده
وصول ۱۱۰ هزار میلیارد مالیات معوق از بدهکاران مالیاتی
تورم مسکن در پایان ۱۴۰۲ به ۲۴.۸ درصد کاهش یافت
دستورالعمل انسداد حساب‌های بانکی صاحب چک برگشتی ابلاغ شد
برنامه تثبیت اقتصادی بانک مرکزی ادامه خواهد یافت




کاهش تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف‌کننده
معاون اقتصادی بانک مرکزی از رشد 25 درصدی نقدینگی، کاهش 26.5 درصدی تورم نقطه به نقطه و کاهش تورم شاخص بهای تولیدکننده در سال 1402 خبر داد.
محمد شیریجیان، معاون اقتصادی بانک مرکزی درباره سیاست‌های بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی در رابطه با نرخ رشد نقدینگی هدف‌گذاری دستیابی به نرخ 25 درصدی را برای سال 1402 انجام داده بود که به میزان قابل توجهی محقق شده و گزارش آن را رییس‌کل بانک مرکزی به زودی اعلام خواهد کرد. این شاخص مقدمه مهار تورم است.
نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف‌کننده که روند تغییرات تورم را نشان می‌دهد در پایان سال 1402 حدود  26.5 درصد کاهش یافت. این شاخص از ابتدای سال 1402 تا پایان سال روند نزولی داشت.
نرخ تورم شاخص بهای تولیدکننده نیز سال گذشته روندی نزولی داشت، به گونه‌‌ای که این شاخص از 40.7 به 24.2 رسید و با اقدامات انجام گرفته کاهش 16.5 درصدی را تجربه کرد.
ایلنا

وصول ۱۱۰ هزار میلیارد مالیات معوق از بدهکاران مالیاتی
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور از وصول بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان از ابر بدهکاران ناشی از پیگیری پرونده های فرار مالیاتی و بازپس گیری مالیات از ذی نفعان واقعی و مطالبات دولتی در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
سید محمد هادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور پیرامون وضعیت وصول معوقات مالیاتی در سال 1402 گفت: با اتخاذ راهبرد مبارزه با فرار مالیاتی و ارتقای عدالت مالیاتی در دوره تحولی نظام مالیاتی، اقدامات و تمهیدات گسترده ای از سوی اداره کل مبارزه با فرار مالیاتی و وصول و اجرای ویژه این سازمان در طی سال گذشته انجام شد که به تبع آن، وصول مبلغ بیش از 110 هزار میلیارد تومان از ابر بدهکاران ناشی از پیگیری پرونده های فرار مالیاتی و بازپس گیری مالیات از ذی نفعان واقعی و مطالبات دولتی در سال 1402 را شاهد بودیم.
سبحانیان در ادامه با بیان اینکه وصول مالیات پرونده های موسوم به شرکت های صوری، مطالبات دولتی و معوقات مالیاتی از ابر بدهکاران کلان، نقش مؤثری در تحقق عدالت اجتماعی فراهم می نماید، افزود: در همین راستا، حدود 45 هزار میلیارد تومان از وصولی یادشده به حساب سازمان هدفمندسازی یارانه ها جهت پرداخت مستمری کمیته امداد و سازمان بهزیستی، کالابرگ الکترونیکی، مطالبات گندمکاران و کلزاکاران، مطالبات داروخانه ها از سازمان تأمین اجتماعی و نیز یارانه های نقدی دهک های مشمول از شرکت‌های پتروشیمی، فولادی و سیمانی بدهکار به وزارت نفت صورت گرفته است.
ایبنا

تورم مسکن در پایان ۱۴۰۲ به ۲۴.۸ درصد کاهش یافت
جدیدترین آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه مسکن در شهر تهران در پایان ۱۴۰۲ به ۲۴.۸ درصد کاهش یافته است. تورم نقطه به نقطه مسکن در شهر تهران در بهمن سال گذشته ۳۷.۳ درصد بود. این ارقام نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه در اسفند نسبت به بهمن، ۱۲.۵ واحد درصد کاهش یافته است.
طبق گزارش بانک مرکزی، تورم ماهانه مسکن شهر تهران ۳.۸ درصد بوده است. طبق اعلام بانک مرکزی میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در اسفند ماه حدود ۸۱ میلیون تومان بوده است.
گزارش بانک مرکزی همچنین حاکی است تورم اجاره بهای مسکن در شهر تهران در پایان اسفند ۱۴۰۲ معادل ۴۴.۵ درصد بوده است.
طبق این گزارش، تورم اجاره بها هم روند کاهشی داشته به طوری که از حدود ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۲ به ۴۴.۵ درصد در اسفند رسیده که کاهش حدود ۱۵ واحد درصدی را نشان می‌دهد.
اخباربانک

دستورالعمل انسداد حساب‌های بانکی صاحب چک برگشتی ابلاغ شد
بانک مرکزی الزامات و فرآیندهای اجرایی تکالیف قانونی ناظر بر انسداد وجوه حساب‌های بانکی متعلق به صادرکننده چک برگشتی و نحوه رفع انسداد از وجوه مسدود شده را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
در صورت مسدودسازی مبلغ حساب‌های بانکی صادرکننده چک برگشتی توسط سامانه محچک و متعاقب آن وصول دستور‏/رأی‏/ اجراییه مراجع صالح قضایی یا ثبتی مبنی بر رفع انسداد از وجوه مسدود شده در خصوص یک چک معین رفع سوءاثر نشده و پرداخت آن به شخص ذینفع (دارنده نهایی) چک، بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی باید رأساً از مبلغ مسدود شده بدون دخالت سامانه محچک رفع انسداد نموده و با لحاظ مفاد دستور‏/رأی‏/ اجراییه به ذی‌نفع، پرداخت یا به حساب بانکی معرفی شده توسط آن مراجع واریز ‌‌نماید. متعاقباً حسب درخواست صادرکننده چک از بانکی که حساب جاری وی نزد آن است، در چارچوب موارد مطروحه در تبصره (3) ماده (5) مکرر قانون صدور چک، از چک برگشتی رفع سوء اثر صورت پذیرد.
در صورتی که در دستور‏/ رأی‏/ اجراییه مراجع قضایی و ثبتی مبنی بر رفع انسداد از وجوه مسدودی در خصوص یک چک معین رفع سوءاثر نشده، ذینفع مشخصی تعیین نشده باشد و یا تصریح به تأدیه آن به شخصی غیر از دارنده نهایی چک شده باشد، بر مبنای موازین قانونی مربوط از جمله قانون اجرای احکام مدنی، بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی باید با هماهنگی حوزه حقوقی متبوع، به آن مراجع اعلام نماید که "وجوه حساب ... در اجرای بند (ب) ماده (5) مکرر قانون صدور چک و به منظور فراهم نمودن احقاق حق ذینفع چک شماره .... مسدود گردیده است."
در صورت تقدم انسداد حساب توسط سامانه محچک نسبت به دستور‏/ رأی‏/ اجراییه واصله از مراجع ذی‌صلاح، حسب زمان وصول دستور‏/ رأی‏/ اجراییه به بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی یا ابلاغ مراتب در سامانه‌های ذیربط مبنی بر توقیف حساب، این امر باید توسط بانک‏/مؤسسه اعتباری غیربانکی و با هماهنگی حوزه حقوقی متبوع به مراجع ذی‌صلاح اعلام گردد.
در صورت رفع مسدودی مبلغ مسدود شده در حساب‌های بانکی به شرح بندهای فوق (به استثنای پرداخت کل مبلغ چک به ذینفع به شرح بند نخست)، مبلغ پرداخت شده از حساب مذکور، در سامانه محچک کماکان مسدود در نظر گرفته می‌شود. لیکن حین رفع سوء‌اثر چک برگشتی، پس از فراخوانی سرویس رفع انسداد توسط محچک برای حساب مذکور، کد خطای شماره 14 با عنوان "مشخصات کلیدی به صورت غیر برخط اعمال گردیده است" توسط بانک عامل ارسال می‌گردد. در این حالت سامانه محچک با فرض رفع انسداد حساب بنا بر دستور‏/ رأی‏/ اجراییه واصله از مرجع  قضایی یا ثبتی، فرایند برنامه‌ریزی شده را ادامه می‌دهد و مبالغ مسدودشده در سایر حساب های صادر کننده چک را رفع انسداد می‌نماید.
تسنیم

برنامه تثبیت اقتصادی بانک مرکزی ادامه خواهد یافت
شیریجیان با اشاره به تداوم برنامه تثبیت بانک مرکزی و تداوم انتشار اوراق گواهی سپرده خاص، گفت: هدفگذاری بانک مرکزی برای تورم نقطه به نقطه مصرف کننده برای پایان سال جاری، رسیدن به کانال ۲۰ درصدی است.
به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی در برنامه هفتم مشخصا وظایفی برای بانک مرکزی در نظر گرفته شده است. البته اختیارات و ظرفیت‌هایی هم پیش بینی شده و هدفگذاری‌هایی را برای متغیرهای کلان اقتصادی از جمله متغیرهای پولی در نظر گرفته است.
وی افزود: در این برنامه مشخص شده که بانک مرکزی موظف است تا پایان برنامه هفتم رشد نقدینگی را به ۱۳.۸ درصد و نرخ تورم را به ۹.۵ درصد برساند. طبق این برنامه همچنین بانک مرکزی موظف شده که میزان ناترازی بانک‌ها را سالانه ۲۰ درصد کاهش دهد تا در پایان برنامه هفتم به صفر برسد. همچنین رشد اقتصادی ۸ درصد هم ر برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده است.
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: یکی از مهمترین وظایف بانک مرکزی کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی است که یک مقدمه جدی برای رشد اقتصادی است. یعنی اگر بانک مرکزی بخواهد زیرساخت لازم را برای رشد اقتصادی کشور فراهم کند، مهم‌ترین وظیفه آن پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد است.
برای پیش‌بینی پذیر کردن اقتصاد همه صاحب نظران اقتصادی بر این باورند که ما باید بتوانیم تورم را کنترل کنیم و نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی مدیریت شود تا شرایط برای فعالان اقتصادی پیش‌بینی‌پذیر شده و متعاقب آن بتوانند برنامه‌ریزی کنند که در نهایت بتواند به رشد اقتصادی و ارزش افزوده بالاتر منتهی شود.
بانک مرکزی یک برنامه تثبیت اقتصادی را با هماهنگی و کمک دولت محترم اتخاذ کرد. سال گذشته اولین سال اجرای آن بود و برای امسال هم این سیاست ادامه خواهد یافت. در کنار این سیاست، بانک مرکزی وظایف و اختیاراتی را که برنامه هفتم توسعه و البته قانون بانک مرکزی که سال ۱۴۰۳ نخستین سال اجرای آن است، دنبال خواهد کرد.
بانک مرکزی در سال گذشته هدفگذاری رشد نقدینگی ۲۵ درصدی را اعلام کرد که خدا را شکر این هدف به میزان قابل توجهی محقق شد و ان‌شاءالله به زودی رئیس کل محترم بانک مرکزی گزارش آن را به مردم ارائه خواهد داد. این کنترل نقدینگی می‌تواند مقدمه جدی برای کنترل تورم باشد.
در حوزه تورم هم، روند نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف کننده که روند تغییرات تورم را نشان می‌دهد خوشبختانه از ابتدای سال گذشته روند نزولی داشت و طبق ارقام بانک مرکزی این شاخص معادل ۲۶.۵ واحد درصد کاهش داشت.
معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: همچنین هدفگذاری بانک مرکزی برای تورم نقطه به نقطه مصرف کننده برای پایان سال جاری، رسیدن به کانال ۲۰ درصدی است. در کنار این موارد تامین مالی بنگاه‌ها را هم با استفاده از ابزارهای تامین مالی زنجیره‌ای و دیگر روش‌ها به صورت جدی پیگیری می‌کنیم. طبق اعلام این مقام بانک مرکزی، در ۱۱ ماه سال گذشته، پرداخت تسهیلات بانکی رشد ۲۸.۳ درصدی داشت.
بانک مرکزی به ریشه‌های تورم توجه جدی دارد. علاوه بر کنترل رشد نقدینگی، موضوع اصلاح نظام بانکی هم به صورت جدی در دستور کار قرار دارد. همانطور که اطلاع دارید ما در سال گذشته ۳ موسسه اعتباری را ادغام کردیم. امسال هم برنامه اصلاح نظام بانکی در دستور کار است. برنامه احیا را به بانک‌های ناتراز دادیم و خدا را شکر آنها هم پیشرفت خوبی در اجرای آن داشتند که گزارش آن در زمان مقتضی به مردم عزیز ارائه خواهد شد.
ایسنا