تست مشاعی

خبرنامه ۱۳ تیر ۱۴۰۱

1401/04/13

دسترسی به سامانه‌های بانکی ایران از خارج کشور قطع شد
رشد نقدینگی منفی شد
رشد ارزش دارایی‌های نظام بانکی
جهش ۳۰ میلیارد دلاری درآمد نفتی ایران




دسترسی به سامانه‌های بانکی ایران از خارج کشور قطع شد
دسترسی ایرانیان به سامانه‌های بانکی در خارج از کشور، با هدف پیشگیری از حملات سایبری و به‌طور موقت قطع شده است.
همزمان با اعلام اخبار مربوط به اختلال در سامانه‌های بانکی ایرانیان در خارج از کشور، مشخص شد محدودیت‌های اعمال‌شده به‌توصیه مراجع ذی‌صلاح و در راستای مقابله با تهدیدات سایبری به‌صورت موقت، صرفاً در خصوص تعداد محدودی از بانک‌ها است که بیشترین اتصال خارج از کشور به سامانه‌های بانکی اعم از اینترنت‌بانک و همراه‌بانک را دارند.
ارانیکو


رشد نقدینگی منفی شد
با توقف استقراض دولت از بانک مرکزی و کاهش خلق پول نظام بانکی، برای اولین بار پس از ۹ سال رشد ماهانه نقدینگی در فروردین امسال منفی شد.
در فروردین امسال حجم نقدینگی به ۴۸۲۳.۲۹ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به ماه قبل از آن (اسفند ۱۴۰۰) ۲ دهم درصد کمتر شده است.
پیش از این در فروردین ۱۳۹۲ در دولت دهم رشد ماهانه نقدینگی منفی شده بود اما در دولت‌های یازدهم و دوازدهم با رشد سرسام‌آور نقدینگی مواجه بودیم که نتیجه استقراض‌های گسترده دولت از بانک مرکزی و خلق پول بی‌رویه توسط نظام بانکی بود.
اما در دولت سیزدهم با مدیریت هزینه‌ها، برای اولین بار در چند دهه اخیر دولت در ابتدای سال جاری در قالب تنخواه از بانک مرکزی استقراض نشده است. از سوی دیگر، میزان خلق پول بانک‌ها در سه ماهه نخست امسال برای اولین بار در سالیان اخیر، کاهشی شده است.
ایرنا


رشد ارزش دارایی‌های نظام بانکی
دارایی‌های سیستم بانکی در اسفندماه سال گذشته ۱۱ هزار و ۳۶ هزار میلیارد تومان بود که در مقایسه با مدت سال قبل از آن ۴۵.۴ درصد رشد داشت.
بانک مرکزی با انتشار گزیده آمارهای اقتصادی تا پایان اسفندماه ۱۴۰۰، خلاصه وضعیت میزان دارایی و بدهی سیستم بانکی در این دوره را نیز منتشر کرد.
براساس جدول آماری منتشر شده میزان دارایی و بدهی سیستم بانکی در اسفندماه به ۱۱ هزار و ۳۶ هزار میلیارد تومان رسید. میزان دارایی خارجی بانک‌ها نیز در این دوره ۲ هزار و ۳۵۸ هزار میلیارد تومان و میزان بدهی بخش دولتی ۶۵۵ هزار میلیارد تومان بود.
دارایی‌های سیستم بانکی در اسفندماه ۱۴۰۰ رشد ۴۵.۴ درصدی و در اسفند سال ۱۳۹۹ نیز ۴۰ درصد و در سال‌های ۱۳۳۸ و ۱۷۷ نیز به ترتیب  ۲۴.۵ و ۲۲.۹ درصد رشد داشت.
بدهی سیستم بانکی شامل نقدینگی، وام‌ها و سپرده‌های بخش دولتی، حساب سرمایه و بخش‌های دیگر است.
بدهی سیستم بانکی در بخش نقدینگی برابر با ۴ هزار و ۸۳۲ هزار میلیارد تومان است که ۹۸۶ میلیارد تومان آن پول و ۳هزار و ۸۴۵ میلیارد تومان شبه پول است.
وام‌ها و سپرده‌های بخش دولتی بخش دیگری از بدهی سیستم بانک به حساب می‌آید که براساس جداول آماری بانک مرکزی میزان در شهریورماه برابر ۳۱۱ هزار میلیارد تومان است. میزان وام‌ها و سپرده‌های بخش دولتی نزد سیستم بانکی در شهریور امسال در مقایسه با شهریور سال گذشته ۵۱.۷ درصد رشد داشته است.
اخباربانک


جهش ۳۰ میلیارد دلاری درآمد نفتی ایران
طبق بر آورد قانون بودجه درآمد نفتی ایران بدون برجام امسال از 7.7 میلیارد دلار به بیش از 36 میلیارد دلار می‌رسد.
طبق گزارش اوپک، درآمد نفتی ایران در سال 2021 به 25.3 میلیارد دلار رسید که این رقم نسبت به سال 2020 بیش از 3 برابر شده است.
جهش صادرات نفت از روزانه 400 هزار بشکه به بیش از یک میلیون بشکه و افزایش قیمت نفت، دلیل اصلی افزایش درآمدهای نفتی دولت سیزدهم در سال گذشته میلادی بوده است.
طبق قانون بودجه 1401، درآمد نفتی ایران در سال جاری به 36 میلیارد دلار افزایش می‌یابد و طبق محاسبات (تصویر 1)، در صورت موفقیت اقدامات وزارت نفت در بازارسازی نفت ایران، این رقم در سال‌های آینده تا 50 میلیارد دلار هم قابل افزایش است.
درآمد نفتی 36 میلیارد دلاری ایران در سال جاری در حالی رقم می‌خورد که میانگین درآمد نفتی ایران در دولت یازدهم و دوازدهم سالانه 37.5 میلیارد دلار بوده است.
در واقع استراتژی دولت سیزدهم در بازارسازی برای فروش نفت ایران در بازه زمانی کوتاه 10 ماهه، توانست کارنامه‌ای معادل استراتژی مذاکره با آمریکا در دولت روحانی ثبت کند.
در مجموع «مذاکره با آمریکا» دو ثمره مثبت و منفی بر فروش نفت ایران داشت که باعث شد، در سال‌های 2016 تا 2018 درآمد نفتی ایران افزایش یابد و در سال‌های 2018 تا 2020 درآمد نفتی افت شدیدی پیدا کند.
این موضوع نشان می‌دهد که هزینه یک توافقِ ضعیف و بدون ضمانت اجرایی با آمریکا، فایده آن را به طور کامل از بین می‌برد که این اتفاق با خروج آمریکا از برجام به راحتی رخ داد.
طبق آمار اوپک میانگین درآمد نفتی ایران حتی در سال‌های 2016 و 2018 نیز 51 میلیارد دلار بوده است. در صورت موفقیت وزارت نفت، دولت سیزدهم در بازارسازی نفت و ثبات قیمت‌های فعلی، ثبت عدد 50 میلیارد دلاری در درآمد نفتی ایران در سال‌های آینده قابل تحقق خواهد بود.
فارس