تست مشاعی

خبرنامه ۱۴ آبان ۱۴۰۱

1401/08/14
رشد ۱۳ میلیارد دلاری ذخایر ارزی ایران
آغاز عرضه ارز از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی
مذاکرات برای آزادسازی منابع بلوکه‌شده با ضوابط خاص خود انجام می‌شود
جزئیات ده محور سند همکاری امضا شده بین ایران و روسیه
تجارت هشت میلیارددلاری ایران به‌کمک رمزارزها




رشد ۱۳ میلیارد دلاری ذخایر ارزی ایران
صندوق بین المللی پول در گزارشی اعلام کرد،‌ ذخایر ارزی ایران نسبت به سال گذشته 13 میلیارد دلار افزایش یافته و پیش بینی کرد که این رقم در سال آینده هم افزایش یابد.
صندوق بین‌المللی پول ذخایر ارزی ایران را 122 میلیارد دلار اعلام کرده که ایران سومین دارنده ذخایر ارزی در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی دارد. همچنین ذخایر ارزی در دسترس ایران نیز 30.8 میلیارد دلار برآورد کرده که نسبت به سال قبل رشد 13 میلیارد دلاری داشته است.
براساس این گزارش ایران از نظر ارزش ذخایر ارزی در مقایسه با 32 کشور خاورمیانه جایگاه سوم را دارد و تنها کشورهای عربستان و امارات ذخایر ارزی بیشتری از ایران دارند. ذخایر ارزی عربستان 449.5 میلیارد دلار و امارات 127.8 میلیارد دلار در سال 2021 اعلام شده است. صندوق بین‌المللی پیش‌بینی کرده ذخایر ارزی در دسترس ایران در سال 2023 افزایش یابد.
صندوق بین‌المللی پول در گزارشی میزان بدهی 28 کشور جهان از جمله ایران را بررسی کرده که در آن ایران کمترین نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی را در بین این کشورها دارد.
در گزارش این نهاد بین‌المللی، بدهی خارجی ایران در سال 2022 نسبت به سال 2021 افزایشی نداشته و نسبت بدهی خارجی به GDP نیم‌درصد اعلام شده است، این در حالی است که متوسط بدهی کشورهای منطقه به کل تولید ناخالص داخلی‌شان 35.8 و نسبت بدهی کشورهای صادرکننده نفت به تولید ناخالص داخلی در سال جاری 30.9 درصد اعلام شده است.
تسنیم


آغاز عرضه ارز از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی
بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، تمامی صرافی‌های عضو باز متشکل ارزی موظف به عرضه ارز از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی شدند.
به منظور تسهیل فروش ارز به مردم و جلوگیری از اتلاف وقت متقاضیان خرید ارز و پیرو اطلاعیه های بازار متشکل معاملات ارزی، از روز شنبه مورخ ۱۴۰۱/۰۸/۱۴ صرافی های عضو بازار متشکل معاملات ارزی، می بایست متقاضیانی را که از طریق سامانه برخط بازار غیر متشکل معاملات ارزی به نشانی my.ice.ir معرفی شده اند در اولویت فروش ارز قرار داده و  متعهد به ارائه خدمت در زمان مقرر باشند.
بانک مرکزی بر اساس این بخشنامه، تمامی صرافی‌های عضو بازار متشکل ارزی را همچنین موظف کرد تا سایر مراجعین حضوری را جهت خرید ارز، به سامانه مذکور راهنمایی کنند.
در همین راستا بازار متشکل ارزی نیز با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: سامانه برخط بازار متشکل ارز ایران به منظور تسهیل فرآیند خرید ارز اشخاص حقیقی و صرفه جویی در وقت متقاضیان، طراحی شده است و متقاضیان خرید ارز پس از ورود به سامانه، اطلاعات هویتی و درخواست خرید خود را ثبت می نماید.
براین اساس، در صورت احراز صلاحیت برای خرید ارز براساس مقررات بانک مرکزی، سامانه فهرستی از نزدیکترین شرکت‌های صرافی را نمایش داده و پس از انتخاب یک صرافی توسط متقاضی، اطلاعات درخواست برای صرافی متخب ارسال می‌شود و در صورت تایید صرافی، پیامکی حاوی اطلاعات صرافی و تاریخ و ساعت برای مراجعه متقاضی ارسال می‌شود.
در این صورت، متقاضی می‌تواند با به همراه داشتن کارت ملی در زمان تعیین شده به صرافی مراجعه و ارز مورد نیاز خود را خریداری کند.
براساس اطلاعیه بازار متشکل ارزی در حال حاضر فقط امکان درخواست ارز مسافرتی و سایر از طریق این سامانه فراهم شده است اما در آینده نزدیک با همکاری بانک مرکزی و سایر نهاد های مربوط امکان درخواست ارز برای سایر مصارف مطابق مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از طریق این سامانه فراهم خواهد شد.
این سامانه روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت  ۸:۰۰ تا ۱۶:۳۰ و روزهای پنجشنبه از ساعت ۸:۰۰۰ تا ۱۶:۰۰ پاسخگوی متقاضیان خواهد بود.
روابط عمومی بانک مرکزی


مذاکرات برای آزادسازی منابع بلوکه‌شده با ضوابط خاص خود انجام می‌شود
رئیس کل بانک مرکزی گفت: مذاکرات دررابطه با آزادسازی منابع بلوکه‌شده ایران، با ضوابط خاص خود انجام می‌شود، آزادسازی منابع بلوکه‌شده را دنبال می‌کنیم و در موعد خود حتما اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.
علی صالح‌آبادی گفت: پس از آنکه منابع در حساب های مدنظر ما وصول شود حتما اطلاع رسانی می شود. مذاکرات اکنون بخوبی پیش می رود.
با کشورهای مختلف مذاکراتی را در چارچوبی که از قبل طراحی شده و با هماهنگی وزارت امور خارجه انجام می دهیم. به وقت خود اطلاع رسانی می شود و امیدواریم به زودی خبرهای خوبی در این رابطه منتشر کنیم.
ایرنا


جزئیات ده محور سند همکاری امضا شده بین ایران و روسیه
در جریان سفر هفته گذشته وزیر نفت ایران به روسیه و برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور، سند همکاری در 10 محور بین طرفین امضا شد که باعث جهش در حجم تجارت ایران و روسیه خواهد شد.
در جریان سفر هفته گذشته جواد اوجی وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران به روسیه و برگزاری کمیسیون مشترک دو کشور، سند همکاری در 10 محور زیر بین طرفین امضا شد که باعث جهش در حجم تجارت ایران و روسیه خواهد شد.
این محورها عبارتند از:
1- برقراری همکاری‌ بانکی گسترده برای ایجاد یک نظام پرداخت مناسب و قابل اتکا جهت تسهیل تجارت و سرمایه‌گذاری
2- بهره‌برداری کامل ایران از وام دولتی ۵ میلیارد دلاری روسیه به ایران و مذاکره جهت افزایش این مقدار به دو برابر
3- تجارت حامل‌های انرژی بویژه گاز، نفت خام و فرآورده‌های نفتی و توسعه بازارهای صادراتی گاز ایران با مشارکت طرف روس
4- سرمایه‌گذاری طرف روس در بخش‌های مختلف صنعت نفت ایران خصوصاً توسعه زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و پالایش نفت ایران
5- گذردهی بار از کریدور شمال - جنوب بویژه با تمرکز بر استفاده کامل از ظرفیت و زیرساخت‌های موجود و توسعه زیرساخت‌ها در ادامه
6- انجام هماهنگی‌ لازم بین دو کشور در زمینه استانداردهای‌شان در زمینه اقلام و محصولات مختلف صنعتی، کشاورزی و غیره
7- تبادل محصولات کشاورزی شامل واردات غله از روسیه و صادرات محصولات کشاورزی گرمسیری به روسیه و استفاده از موقعیت ایران جهت تبدیل شدن به هاب ترانزیتی و سوآپ محصولات کشاورزی روسیه
8- ایجاد صندوق مشترک برای سرمایه گذاری‌های منطقه‌ای و جهانی
9- ایجاد اتحادیه مناطق آزاد ایران و روسیه و توسعه این همکاری‌ها به سایر کشورهای حاضر در کریدور شمال-جنوب
10- توافق صندوق‌های ضمانت دو طرف برای صدور ضمانت‌نامه متقابل برای شرکت‌های هر طرف با هدف کاهش ریسک تجارت و سرمایه‌گذاری
فارس


تجارت هشت میلیارددلاری ایران به‌کمک رمزارزها
رویترز طی گزارشی تأییدنشده نوشت شرکت بایننس ۸میلیارد دلار تجارت ارز مجازی ایران را از ۲۰۱۸ علی‌رغم تحریم‌های آمریکا پردازش کرده است.
رویترز طی گزارشی تأییدنشده نوشت شرکت بایننس، بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال در دنیا، 8 میلیارد دلار تجارت ارز مجازی ایران را از 2018 علی‌رغم تحریم‌های آمریکا پردازش کرده است. هدف از این تحریم‌ها قطع ارتباط ایران با سیستم مالی دنیاست.
اطلاعات بلاک‌چین نشان می‌دهد 7.8 میلیارد دلار از این نقل‌وانتقال بین شرکت بایننس و شرکت نوبیتکس به‌عنوان بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال ایران صورت گرفته است. نوبیتکس در وب‌سایت خود پیشنهادهایی برای دور زدن تحریم‌ها ارائه می‌دهد.
سه‌چهارم نقل‌وانتقال منابع مالی ایران که از شرکت بایننس گذشته توسط ارز مجازی ترون صورت گرفته است که امکان پنهان کردن هویت معامله‌کنندگان را فراهم می‌کند. نوبیتکس در سال گذشته مشتریان خود را به استفاده از ترون تشویق کرده بود تا سرمایه‌های آن‌ها را از تحریم‌های آمریکا دور نگه دارد.
این اطلاعات جدید به‌دنبال بررسی‌های وزارت دادگستری آمریکا در مورد تخلفات احتمالی و پولشویی شرکت بایننس به‌دست آمده است. این شرکت با بیش‌از 120 میلیون کاربر، بر صنعت 1 تریلیون دلاری ارز مجازی تسلط دارد.
سخنگوی شرکت بایننس طی بیانیه‌ای گفت: «بایننس به‌خلاف سایر پلت‌فرم‌هایی که با نهادهای تحریم‌شده آمریکا مواجه هستند، یک شرکت آمریکایی نیست. ما اقداماتی برای محدود کردن ارتباط خود با بازار ایران در پیش گرفته‌ایم».
شرکت بایننس در اوت سال گذشته میلادی اعلام کرد مشتریانش نمی‌توانند بدون هویت حساب باز کنند و از خدمات آن استفاده کنند، اما از آن زمان حدود 1.05 میلیارد دلار معامله مستقیم با نوبیتکس و سایر صرافی‌های ایران ثبت شده که تا نوامبر سال جاری میلادی ادامه داشته است.
این اطلاعات نشان می‌دهد 2.95 میلیارد دلار ارز مجازی از 2018 بین صرافی‌های ایران و بایننس منتقل شده است.
5 میلیارد دلار دیگر هم از طریق واسطه‌ها بین ایران و بایننس ردوبدل شده است. کاربران ارز مجازی اغلب با استفاده از شیوه‌های پیچیده برای ایجاد زنجیره‌هایی از نقل و انتقال‌ ارز مجازی تلاش می‌کنند ردپای خود را بپوشانند.
شرکت نوبیتکس به 4 میلیون مشتری خود پیشنهاد می‌کند از انتقال مستقیم ارز مجازی بین پلت‌فرم‌های ایرانی و خارجی بپرهیزند تا امنیت آن‌ها حفظ شود.
علاوه‌بر ارز مجازی ترون، سایر نقل‌وانتقال‌های ایران با ارزهای مجازی بزرگی مثل بیت‌کوین، اتر، تتر، XRP و همچنین ارز مجازی کوچک‌تر لایت‌کوین صورت گرفته است.
بایننس بزرگ‌ترین بازار تجارت ترون است. بسیاری از صرافی‌های بزرگ دیگر از جمله کوین بیس و جمینی که متعلق به آمریکا هستند، از این ارز مجازی استفاده نمی‌کنند.
تسنیم