تست مشاعی

خبرنامه ۰۹ آبان ۹۷

1397/08/09

فرصت بانک‌های ایرانی برای حضور در چین


مذاکرات جدید اقتصادی ایران و کره جنوبی


مشارکت خارج از سوئیفت بانک‌های اروپایی با ایران مشخص شد


میزبان مکانیسم تبادلات بانکی اروپا با ایران هنوز مشخص نشده است


جدال کنگره و وزارت خزانه‌داری آمریکا برای قطع دسترسی ایران به سوئیفت


احتمال پشتیبانی ویزاکارت از ارزهای دیجیتال در آینده


 


 


 


فرصت بانک‌های ایرانی برای حضور در چین


منابع خبری گزارش داده اند، دولت چین قصد دارد به بانک های خارجی اجازه فعالیت و راه اندازی شعب بانکی در این کشور دهد اقدامی که می تواند تا حد زیادی ضمن رفع محدودیت های بانکی، باعث توسعه و تقویت روابط بانکی ایران و چین شود.


کارشناسان معتقدند تحقق این اقدام، یک تغییر راهبردی در حوزه مالی و بانکی چین محسوب می شود کشوری که دومین اقتصاد جهان را دارد و قصد دارد از طرق مختلف، جنگ تجاری با آمریکا را پشت سر بگذارد. بر اساس گزارش های رسانه ای، به بانک هایی که مجوز راه اندازی شعبه در چین داده می شود می توانند اقدام به دریافت سپرده بانکی به مبلغ بیش از ۵۰۰ هزار یوان (۷۲ هزار دلار) از شهروندان چینی کنند.


این اقدام می تواند برای توسعه فعالیت های بانکی ایران در چین مفید باشد به طوری که فعالیت های تجاری مرتبط با ایران می تواند از طریق این بانک ها و یا با ایجاد شعب در چین انجام شده و فرصت فوق العاده ای برای توسعه کانال های بانکی جدید با ایران فراهم کند.


نزدیک به چهار سال قبل بود که اعلام شد بانک تجارت و صنایع چین از جمله بانک های بزرگ و معتبر این کشور قصد دارد شعب بانکی در ایران ایجاد کند همان زمان تاکید شد که ورود این بانک به ایران می تواند باعث ارتقای سطح فنی خدمات بانکی و مالی شود تشکیل این بانک میسر نشد اما شاید اکنون این اقدام دولت چین فرصتی برای راه اندازی شعب بانک های ایرانی در این کشور ایجاد کند.


بانک تجارت ایران از جمله بانک هایی است که خواهان گشایش شعبه در چین است این بانک در سال ۲۰۰۲ مجوز دفتر نمایندگی در چین را گرفت و از همان زمان در صدد گشایش شعبه در پکن بوده و همچنان پیگیر این موضوع است اما با توجه به شرایط سخت و قوانین کمیسیون ناظر بر بانک‌ها در چین و برخی موارد دیگر، این بانک تا کنون موفق به اخذ مجوز نشده است.


طبق قوانین بانکی، راه اندازی شعبه بانک در چین شرایط خاصی دارد از جمله نرخ کفایت سرمایه بالای ۱۰ درصد و نسبت مطالبات معوق زیر دو درصد، اما در حال حاضر به خاطر تحریم‌های آمریکا و شرایط اقتصادی کشور، هیچ یک از بانک‌های ایرانی این شرایط را ندارند.


یک منبع موثق که خواست نامش در خبر برده نشود به ایرنا گفت نمایندگی بانک تجارت در چین، برغم پیگیری های متعدد و مستمر برای برقراری روابط کارگزاری با بانک‌های چینی و باز کردن حساب برای دفتر مرکزی و دفتر نمایندگی از همه بانک‌ها پاسخ منفی دریافت کرده است و هیچ کدام از بانک‌ها، حتی بانک‌های کوچک و محلی هم حاضر به همکاری با بانک تجارت ایران نیستند.


با توجه به اینکه چین شریک اول و بزرگ تجاری ایران است و ایران نیز بیشترین واردات را از چین انجام می‌دهد کانال بانکی موجود ایران در حال حاضر محدود به بانک ‘کونلون’ و برخی اوقات هم بانک ‘گانسو’ است که کافی نیست و باید روابط بانکی تقویت شود به ویژه اینکه اخبار غیر رسمی نیز حاکی از احتمال اعمال محدودیت های بانکی توسط کونلون در رابطه با ایران وجود دارد.


سخت گیری های چینی ها برای افتتاح شعب ایرانی در این کشور در حالی است که طبق نظر کمیسیون ناظر بر بانک‌های چین باید شرایط بانک‌های ایران تغییر کند و بهتر شود و قوانین پولشویی کشور نیز ارتقا پیدا کند.


با این حال بانک تجارت و سایر بانک‌های ایرانی با همین شرایط فعلی در کشورهای دیگر شعبه دارند ولی شرایط افتتاح شعبه در چین خیلی سخت تر است که امید می رود با این اقدام جدید چین، راه برای گشایش شعب بانک های ایرانی در این کشور فراهم شود.


چین درصدد است تا با راهبردهای جدیدی که در زمینه های مالی و بانکی و تجارت آزاد بکار می گیرد تا حد امکان با آثار منفی جنگ تجاری آمریکا مقابله کند و بعید نیست که در این راستا به دنبال جذب بانک های بزرگ برای گسترش تجارت بانکی و مالی باشد و برای همین دور از دسترس نخواهد بود اگر این بانک ها به خواست چین برای ایجاد شعبه پاسخ مثبت بدهند.


افزون بر این چین می کوشد تا قدرت بانکی خود را در خارج از کشور نیز افزایش دهد و برای همین نیاز خواهد داشت تا با شعب بانکی بیشتری وارد تعامل شود.


بانک تسویه حساب بین‌المللی در گزارشی اعلام کرده است که طی سالیان اخیر، بانک‌های چینی به نحو موثری فعالیت‌های استقراضی خود را گسترش داده‌اند.


این بانک درتازه‌ ترین گزارش خود گفته است بانک‌های چینی دارایی‌های مالی خارجی به ارزش ۲ تریلیون دلار را تا پایان سه ماهه سوم سال ۲۰۱۷ در اختیار داشته‌اند.


این بانک افزوده است از آن جایی که این بانک‌ها عموما اعتبارات خود را برحسب دلار آمریکا در اختیار متقاضیان می‌گذارند، سومین تامین کننده بزرگ اعتبارات بر حسب دلار هستند و ششمین تامین کننده مالی بزرگ جهان محسوب می شوند.


با این حال، بانک تسویه حساب بین‌الملل در عین اذعان به نقش بانک‌های چینی به عنوان منبع مهم تامین اعتبارات جهانی، به وام‌گیرندگان هشدار داده است تنها به یک منبع اتکا نکنند چراکه بحران مالی قبلی آسیا به همین دلیل رخ داد.


به نظر می رسد اجازه چینی ها به بانک های خارجی برای راه اندازی شعبه در این کشور فرصت مناسبی برای رفع مشکلات روابط بانکی دو طرف باشد.


اخبارپول


 


 


مذاکرات جدید اقتصادی ایران و کره جنوبی


رییس اتاق تعاون ایران بیان داشت: روابط اقتصادی میان ایران و کره جنوبی به دلیل اعمال تحریم های آمریکا در بخش نفت تا حدودی کاهش یافته اما تلاش می‌کنیم با افزایش صادرات سایر اقلام این مشکل را جبران کنیم.


بهمن عبداللهی رییس اتاق تعاون ایران در همایش آموزشی مشترک با سفارت کره جنوبی، ضمن بیان مطلب فوق گفت: روابط اقتصادی میان ایران و کره جنوبی به دلیل اعمال تحریم های آمریکا در بخش نفت تا حدودی کاهش یافته، اما تلاش می‌کنیم با افزایش صادرات سایر اقلام این مشکل را جبران کنیم.


وی با تاکید بر ضرورت آموزش در بخش بازاریابی اظهار داشت: این یک اقدام موثر و ضروری برای ما است به همین دلیل سمینار آموزشی در این زمینه با همکاری کره جنوبی برگزار کرده‌ایم تا در ضمن آموزش فعالان بخش تعاون راه های توسعه صادرات و ارزآوری را بررسی کنیم.


عبداللهی اظهار داشت: در راستای افزایش ارتقا سطح آموزش مذاکراتی با سفیر کره در ایران داشته‌ایم و مقرر شده سلسله‌ کلاس‌های آموزشی را با همکاری سفارت کره برگزار کنیم که خوشبختانه اولین جلسه آن امروز برگزار شد.


او مهمترین هدف برگزاری سمینار آموزشی مشترک اتاق تعاون ایران  و سفارت کره جنوبی را  آموزش تعاونگران و ارتقاء سطح  علمی آنها در زمینه بازاریابی و آشنایی با بازار کره جنوبی معرفی کرد.


وی با بیان اینکه در شرایط فعلی اقتصادی کشور، صادرات یکی از اهداف اصلی سیاست کشور به شمار می‌رود افزود: ایران در معرض تحریم‌های یک جانبه و ظالمانه آمریکا قرار گرفته و همین موضوع زمینه ساز کاهش درآمدهای نفتی شده به همین دلیل یکی از وظایف اصلی ما آن است که میزان ارز آوری در کشور را افزایش دهیم.


اتاق تعاون در بازار  وظیفه سنگین‌تری بر عهده دارد زیرا که دستیابی به بازارهای هدف و افزایش میزان ارز برای کشور از اصلی‌ترین ماموریت‌ها به شمار می‌رود. عبداللهی افزود: تراز تجاری ما در کشور کره در طی سال‌های اخیر منفی بوده بنابراین ما علاقمند به افزایش میزان صادرات به این کشور هستیم و به همین جهت سعی داریم راه‌های افزایش صادرات را در این بخش افزایش  دهیم.


او با اشاره به اینکه ما هم اکنون در داخل کشور ضعفی در بخش تولید نداریم و خوشبختانه از دنیا دراین حوزه عقب نیستیم گفت: یکی از اصلی ترین ضعف‌های ما در بخش تولید پیدا کردن بازارهای هدف در تجارت بین‌المللی است.


باید با استفاده از روش‌های آموزشی نوین بتوانیم این ضعف را پوشش دهیم و با بهره‌گیری از تجارت الکترونیک از این حوزه ارز آوری کسب کنیم. رییس اتاق تعاون ایران در پاسخ به سوالی درباره فعالیت موازی برخی از تعاونی‌ها که تحت پوشش اتاق تعاون ایران قرار ندارند اظهار داشت: وظیفه ما حمایت از تمامی تعاونی‌ها است و تفاوتی نمی کند که این تعاونی‌ها تحت پوشش اتاق تعاون ایران قرار داشته باشند یا خیر. تمام این واحد هایی که به عنوان تعاونی فعالیت می‌کنند حضورشان غیرضروری و یا غیر مجاز نیست و ما فعالیت آنها را به عنوان یک تعاونی محترم شمرده و از آنها اقدام و از آنها حمایت های لازم را به عمل می‌آوریم.


ایبنا


 


 


مشارکت خارج از سوئیفت بانک‌های اروپایی با ایران مشخص شد


رییس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس جزییات مشارکت بانک‌های اروپایی با ایران برای نقل و انتقالات پولی مستقل از آمریکا را اعلام کرد.


مرتضی صفاری نطنزی با اشاره به مشروط کردن بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا به انجام تعهدات برجامی این اتحادیه، اظهار داشت: نباید این دو موضوع را به یکدیگر مرتبط کنیم و بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در گروی انجام تعهدات برجامی ۳ کشور اروپایی بدانیم.


رییس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس بیان داشت: اروپا حدود ۳ سال پیش درخواست خود برای تاسیس دفتر در ایران را مطرح کرد ولی به دلایلی در ایران با این موضوع موافقت نکردند و اکنون نیز اروپایی‌ها تمایل دارند تا دفتری در تهران تاسیس کنند.


وی با بیان اینکه راه‌اندازی ساز و کار برای نقل و انتقالات جز تعهدات اتحادیه اروپا است و آنها به خاطر حفظ برجام پیشنهاد راه‌اندازی مکانیزم انتقال پولی که مستقل از آمریکا باشد را مطرح کردند، افزود: نحوه مشارکت بانک‌های اروپایی با ایران نیز مشخص کرده‌اند.


صفاری نطنزی با بیان اینکه پیش از این اعلام شد که ۷ بانک مرکزی از کشورهای اروپایی با ایران توافق کرده‌اند تا نقل و انتقالات پولی مستقل از آمریکا راه اندازی شود، ادامه داد: مشکلات بانکی و مکانیزم نقل و انتقال پول کشورهای اروپایی با ایران نیز حل می‌شود.


عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: لازم است تا ۱۳ آبان ماه که آمریکایی‌ها تهدید به تحریم نفتی ایران کرده‌اند، مکانیزم نقل و انتقال پولی بین اتحادیه اروپا و ایران راه اندازی شود.


نماینده مردم نطنز و قمصر در مجلس بیان کرد: امکان اجرایی شدن و راه اندازی ساز و کار نقل و انتقال پول مستقل از آمریکا بین ایران و اروپا وجود دارد که پیش‌نیاز تحقق این امر، وجود اراده در هیات حاکمه کشورهای اروپایی است.


خانه ملت


 


 


میزبان مکانیسم تبادلات بانکی اروپا با ایران هنوز مشخص نشده است


کشورهای عضو اتحادیه اروپا که نگران مجازات های سیاسی احتمالی از طرف آمریکا هستند مایل نیستند میزبان مکانیسم جدید مالی اتحادیه اروپا برای تعامل با ایران باشند.


مکانیسم جدید مالی اتحادیه اروپا که توسط آلمان، انگلیس و فرانسه راه‌اندازی می شود، به اتحادیه اروپا امکان ادامه داد و ستد با ایران را پس از اعمال تحریم های آمریکا علیه بخش‌های نفت و بانکداری این کشور می‌دهد.این تحریم ها در پنج نوامبر اجرایی می‌شوند .


هیچ کشور عضو اتحادیه اروپا مایل نیست میزبان این مکانیزم مالی باشد تا از روابط تجاری بروکسل با تهران در برابر تحریم‌های ضد ایرانی آمریکا حفاظت کند .


کشورهای عضو اتحادیه اروپا نگران مجازات های سیاسی احتمالی از طرف آمریکا یا تحریم‌های بیشتر به خاطر اصرار بروکسل به ایجاد این مکانیزم مالی هستند .


فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این سیستم مالی جدید می‌تواند قبل از نوامبر نهایی شود ولی هیچ مهلت رسمی را اعلام نکرد .


مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از این مکانیزم انتقاد کرد .


در اواخر هفته گذشته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت اتحادیه اروپا به زودی یک کانال پرداخت مخصوص برای تسهیل معامله با ایران می سازد که به صادر‌کنندگان اجازه می‌دهد درآمدهای ارزی مبادلات خود را از طریق آن دریافت کنند .


او اضافه کرد که تصمیم ساخت این کانال پرداخت نشان‌دهنده یک درک متقابل است که شرکت ها و تاجران اروپایی و ایرانی هر دو سعی دارند همکاری های خود را علیرغم عقب‌نشینی یکجانبه واشنگتن از برنامه جامع اقدام مشترک یا همان «برجام» ادامه دهند .


خروج آمریکا از برجام در هشتم ماه مه، توسط دونالد ترامپ اعلام شد. او همچنین ادعا کرد تحریم‌های اقتصادی را دوباره بر ایران و تمام شرکت های همکاری کننده با این کشور اعمال می‌کند .


دور جدید اقدامات محدودکننده واشنگتن علیه بخش نفت و بانکداری ایران در پنج نوامبر اجرایی می‌شود .


اخبار بانک


 


 


جدال کنگره و وزارت خزانه‌داری آمریکا برای قطع دسترسی ایران به سوئیفت


بنا بر اظهارات منابع آگاه آمریکایی، تلاش سناتورهای آمریکایی برای تصویب تحریم‌های جدید با هدف قطع دسترسی ایران به سیستم بانکی سوئیفت، با مخالفت وزارت خزانه‌داری روبرو شده است.


تد کروز، سناتور آمریکایی با این ادعا که تحریم‌های دونالد ترامپ علیه ایران خیلی ضعیف است، لایحه‌ای را معرفی کرد که نشان می‌دهد کنگره آمریکا تلاش دارد قانونی را برای قطع دسترسی ایران از سیستم‌های بانکی بین‌المللی معرفی کند.


مقامات آمریکایی آگاه از این مذاکرات به "واشنگتن فری بیکن" گفته‌اند که کنگره در بحث داغی با وزارت خزانه‌داری آمریکا است که بدنبال باز نگه داشتن خطوط مالی است. طبق اعلام مقامات، کنگره تلاش می‌کند تحریم‌ها علیه ایران را که از چهار نوامبر اجرایی می‌شود تشدید کند و خواهان پایان دادن به دسترسی ایران به سوئیفت است که مبادلات خارجی بزرگ تهران را تسهیل می‌کند.


در حالی که ترامپ و مقامات بلندپایه دولت شامل جان بولتون، مشاور امنیت ملی خواستار موضع سخت گیرانه علیه ایران شده‌اند، وزارت خزانه‌داری گویا اصرار دارد که اتصال ایران به سوئیفت بدون تغییر بماند که ممکن است به دلیل فشار از جانب متحدان اروپایی باشد.


سناتور کروز اوایل هفته لایحه جدیدی را برای اجرای تحریم‌های کلیدی علیه ایران معرفی کرده بود. طبق اظهارات منابع آگاه فری بیکن، هدف از این لایحه معرفی تحریم‌های بیشتری است که عملیات‌های مربوط به سوئیفت را هدف می‌گیرند. ظاهرا این لایحه قدرت ترامپ را برای هدف گرفتن بانک‌های ایرانی شامل تحریم‌ها برای کمک به ایران برای طراحی ارز مجازی به منظور دور زدن تحریم‌ها افزایش می‌دهد.


یک منبع آگاه از این لایحه اظهار کرده است که قانون مذکور فراتر از تحریم‌هایی است که وزارت خزانه‌داری تمایل دارد وضع کند به خصوص که اقدام علیه سوئیفت به معنای اقدام علیه دو بانک آمریکایی بزرگ جی پی مورگان و سیتی بانک خواهد بود که بخشی از این سیستم هستند.


یک مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا به فری بیکن گفته است این وزارتخانه موضع سخت‌گیرانه ای در قبال ایران اتخاذ کرده اما عدم تمایل خزانه‌داری برای قطع دسترسی ایران به سوئیفت موجب ناخوشنودی مخالفان ایران شده است.


ایسنا


 


 


احتمال پشتیبانی ویزاکارت از ارزهای دیجیتال در آینده


مدیرعامل شرکت ویزاکارت به تازگی از احتمال پشتیبانی از ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده سخن گفته است.


با توجه به استقبال بی‌نظیر کاربران و شرکت‌های تجاری مختلف از ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده همچون بیت‌کوین و اتریوم، حالا مدیرعامل ویزاکارت که یک شرکت چندملیتی آمریکایی مستقر در کالیفرنیای ایالات متحده آمریکاست، به تازگی در یک مصاحبه تلویزیونی سخنان جنجال برانگیزی را مطرح کرده که واکنش‌های مثبت و منفی بسیاری از کاربران را برانگیخته است.


آل کلی، مدیرعامل ویزاکارت ، در این مصاحبه تلویزیونی اظهار کرده است در صورتی که محبوبیت و میزان استقبال از ارزهای دیجیتالی رمزپایه همچنان رو به رشد باشد، وضعیت مبادلات تجاری و مالی در جهان بدون شک تغییر خواهد کرد و ما در آینده‌ای نزدیک احتمالا مجبور خواهیم بود از این ارزها نیز پشتیبانی کنیم.


طبق آنچه که در وب سایت بیت کوین نیوز آمده است، طی چند سال اخیر ارزهای دیجیتالی رمزنگاری‌شده بسیاری هم‌چون بیت‌کوین، مونرو، ریپل و اتریوم از محبوبیت و استقبال بی‌نظیری برخوردار شده و کاربران بسیاری در جهان به‌دنبال استخراج و تبدیل پول‌های خود به ارزهای دیجیتالی هستند؛ چراکه این روزها بسیاری از افراد با خرید و استخراج این ارز توانسته‌اند به پول زیادی دست پیدا کنند.


چندی پیش بود که برایان آرمسترانگ ، مدیرعامل صرافی کوین بیس که در زمینه ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده فعالیت می‌کند، پیش‌بینی و اعلام کرد که تا پنج سال آینده تعداد افراد و مشتریان حاضر در اکوسیستم ارزهای دیجیتال رمزپایه از ۴۰ میلیون نفر کنونی به یک میلیارد نفر خواهد رسید. این آمار و ارقام به وضوح نشان‌دهنده وسعت استقبال بی‌نظیر از این ارزهای مجازی بوده و به شرکت‌های فعال در حوزه پرداخت‌های الکترونیکی و مالی این هشدار را می‌دهد که هرچه زودتر این ارزها را نیز به امکانات تبادلات مالی خود اضافه کنند تا خیل عظیمی از مشتریان و کاربران خود را از دست ندهند و بجای آن بتوانند توجهشان را به قابلیت های جدید خود جلب کنند.


بیت‌کوین از سال ۲۰۰۹ میلادی معرفی شد و به‌تدریج به مشهورترین ارز دیجیتالی در سراسر جهان که ارزش بسیار بالایی پیدا کرد، تبدیل شد. گفته می‌شود ارزهای دیجیتالی رمزپایه غیرقابل هک هستند و باید به‌صورت ناشناس و با استفاده از سخت‌افزارهای قدرتمندی از پلت‌فرم‌های مخصوص استخراج این نوع ارزهای مجازی، استخراج یا به اصطلاح ماینینگ شوند.


در ابتدا بسیاری از کشورهای جهان سعی کردند تا این پول بی‌افسار را کنترل کرده و معاملات با آن را تا حد امکان محدود کنند؛ چراکه آن‌ها بر این باورند بیت کوین به تجارت‌های غیرقانونی و غیرمجاز هم‌چون تجارت اسلحه، تجهیزات تروریستی، قاچاق دارو و مواد مخدر دامن‌زده و به علت آنکه مقامات قضایی و پلیس نمی‌توانند طرفین معامله را شناسایی و ردگیری کنند، باعث سهولت استفاده از آن می‌شود. اما حالا با گذشت زمان و استقبال بی نظیر از آن و همچنین کاربردهای گسترده ای که می تواند داشته باشد و آینده پرداخت های مالی را تغییر دهد، بسیاری از کشورها با وضع قوانین دقیق و درست، استفاده از این ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده را مجاز اعلام کرده‌اند.


بر اساس گفته‌های تحلیلگران، زمانی که بیت‌کوین در سال ۲۰۰۹ برای نخستین بار در بازارهای جهانی ظهور پیدا کرد، ارزش آن حتی از یک دلار هم کمتر بود، اما در ماه‌های گذشته حتی تا مرز ۲۰ هزار دلار هم رسید و ممکن است با افزایش تقاضا، این میزان همچنان صعودی بماند.


در واقع، فناوری ارزهای دیجیتالی رمزپایه این امکان را به کاربران می‌دهد که بدون نیاز به هیچ بانکی مبادلات مالی خود را انجام دهند و هم‌چنین هویت طرفین معامله نیز ناشناس باقی می‌مانند. ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده باید توسط سخت‌افزارهای قدرتمندی که معمولا کارت گرافیک موجود در ابررایانه‌هاست، استخراج یا به اصطلاح ماینینگ شوند.


بنکر