تست مشاعی

خبرنامه ۲۰ دی ۱۴۰۰

1400/10/20
کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱
افزایش کف و سقف انتقال وجه ساتنا و پایا
بانک‌های خصوصی ۳۷ درصد تسهیلات بانکی را عهده‌دار شدند
فروش سفته و برات افزایش یافت
مناطق آزاد از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه معاف شدند




کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱
معاون وزیر اقتصاد با بیان این که تلاش دولت این بوده است که بودجه را بدون کسری ببندد گفت: احتمالا حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی خواهیم داشت.
کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ یکشنبه ۱۹ دی در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. هادی قوامی معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره کسری احتمالی لایحه بودجه گفت: تلاش دولت این بوده است که بودجه را بدون کسری ببندد و خط قرمز دولت در تهیه این لایحه کسری بودجه و اتکا به منابع بانک مرکزی بوده است.
اما احتمالا حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی خواهیم داشت که نه تنها از افزایش این کسری نسبت به سال ۱۴۰۰ جلوگیری شده است، بلکه بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان این عدد کاسته خواهد شد.
حمیدرضا حاجی‌بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ نیز درباره کسری واقعی بودجه ۱۴۰۱ گفت: بودجه سال آینده نسبت به سال جاری نکات مثبت قابل توجهی دارد. اما در جاهایی با استقراض همراه است.
این لایحه شامل ۳ بخش است؛ بخش اول ۶۴۴ هزار میلیارد تومان درآمد، بخش دوم ۴۰۸ هزار میلیارد تومان فروش نفت، بخش سوم ۲۹۱ هزار میلیارد تومان استقراض از صندوق توسعه، فروش شرکت‌ها و ۸۸ هزار میلیارد تومان اوراق بهادار است.
حاجی‌بابایی با اشاره به وجود ۱۴ موضوع کلیدی در بودجه سال آینده گفت: دولت باید برنامه‌های دقیق خود را در این موضوعات برای مجلس تشریح کند و ثابت کند که برای اقتصاد کشور مفید خواهند بود.
محمدحسین معماریان کارشناس بودجه هم در خصوص امکان تحقق کاهش تورم با لایحه بودجه ۱۴۰۱ گفت: کسری بودجه تعاریف مختلفی دارد، اما کسری پنهان نیز وجود دارد که به تحقق نیافتن منابع پیش بینی شده، مربوط می‌شود.
وی افزود: این کسری در لایحه بودجه سال آینده بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که بر اساس میزان آن قابل کنترل است.
بنکر


افزایش کف و سقف انتقال وجه ساتنا و پایا
طبق دستورالعمل جدید بانک مرکزی حداقل و حداکثر انتقال وجه در سامانه‌های ساتنا و پایا از ۲۵ دی ماه افزایش خواهد یافت.
با مصوبه کمیسیون پولی و بانکی بانک مرکزی، در راستای رسالت سامانه ساتنا در انتقال وجوه کلان و همچنین مدیریت حجم دستور پرداخت این سامانه، از روز شنبه بیست و پنجم دی ماه ۱۴۰۰ تغییراتی در سامانه‌های ساتنا و پایا اعمال خواهد شد.
بر این اساس کف مبلغ پرداخت ساتنا از ۱۵ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت. همچنین سقف مبلغ پایا از ۵۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان به ازای هر دستور پرداخت افزایش خواهد یافت.
تغییر دیگری نیز در نحوه کار سامانه پایا اعمال شده که در خصوص چرخه‌های تسویه پایا در روزهای عادی (غیرتعطیل رسمی) چرخه جدیدی در ساعت ۱۷:۴۵ جهت تسویه دستورپرداخت‌های غیرشاپرکی افزوده خواهد شد.
دستور پرداخت‌های ساتنا و پایا با مبدا و مقصد بانک مرکزی و همچنین دستور پرداخت‌های مربوط به تسویه وجوه پرداخت‌یاران از شمول محدودیت‌های مبلغی ذکر شده مستثنی خواهد بود اما در صورت عدم رعایت کنترل‌های ابلاغی وجه التزام‌های ساتنا و پایا اعمال خواهد شد.
ایبنا


بانک‌های خصوصی ۳۷ درصد تسهیلات بانکی را عهده‌دار شدند
محمدرضا جمشیدی - دبیر کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی با بیان این مطلب در جلسه کمیسیون روابط عمومی کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی در بخش‌های مختلف از جمله حوزه مسئولیت‌های اجتماعی اقدامات و تلاش‌های شایسته‌ای دارند که باید این فعالیت‌ها به درستی در جامعه منعکس شود.
وی تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه امسال مجموعا حدود ۳۳۷ هزار و ۸۱۲ میلیارد تومان تسهیلات در ۶ گروه شامل کشاورزی، صنعت و معدن، مسکن و ساختمان، بازرگانی، خدمات و بخش متفرقه توسط بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی پرداخت شده است.
بر اساس آمار و اطلاعات دریافتی از بانک مرکزی در خصوص تسهیلات اعطایی به بخش‌های اقتصادی و هدف، سهم بانکها و موسسات اعتباری خصوصی از این تسهیلات پرداختی به حدود ۳۷ درصد بالغ گردیده است. همچنین تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش به بخش‌های اقتصادی طی ۵ ماهه ابتدای سال جاری بالغ بر ۲۳۲ هزارو ۹۶۶ میلیارد تومان معادل ۶۹ درصد از کل تسهیلات پرداختی بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی بوده است.
در راستای حمایت بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی از کارآفرینان و تولیدکنندگان از مجموع ۱۰۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۷۸ درصد آن صرفا به منظور تأمین سرمایه در گردش این مراکز پرداخت شده است. این نکته بیانگر توجه ویژه و اولویت‌دهی بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی به تأمین منابع مالی بخش‌های مختلف تولیدی و صنعتی به منظور رونق اقتصادی در کشور است.
ایسنا


فروش سفته و برات افزایش یافت
طبق اعلام بانک مرکزی، در هشت ماهه سال جاری حدود ۸۶ میلیارد و ۱۸۰ میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۶۶.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.
در آبان ماه سال جاری حدود ۱۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۳.۶ درصد و ۱۲۵.۲ درصد افزایش یافت. همچنین، در هشت ماه امسال نیز حدود ۸۶ میلیارد و ۱۸۰ میلیون تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۶۶.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.
از سوی دیگر، در آبان ماه سال جاری معادل ۶۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معادل ۲۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در شهر تهران برگشت خورد که در این ماه شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۷۲.۵ و ۱۳۰.۴ رسید که در مقایسه با ماه قبل از لحاظ تعداد ۱۷.۷ درصد افزایش و از لحاظ مبلغ ۱۰.۶ درصد کاهش داشت و نسبت به ماه مشابه سال قبل هر دو شاخص مذکور به ترتیب ۲.۸ درصد و ۰.۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.
شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در آبان ماه ۱۴۰۰ به عدد ۱۷۹.۸ رسید که عدد شاخص مذکور در آبانماه سال گذشته معادل ۱۷۵.۶ بوده است.
علاوه بر این، در هشت ماه سال جاری معادل ۴۳۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معـادل ۱۵۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در شهر تهران واخواست شد. در این دوره متوسط شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۶۶.۸ و ۱۰۴.۱ رسید که نسبت به دوره مشـابه سـال قبـل از لحاظ تعداد و مبلغ به ترتیب ۱۷ درصد و ۴.۹ درصد کاهش نشان می‌دهد.
از سوی دیگر، شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در هشت ماه سال ۱۴۰۰ به عدد ۱۶۲.۶ رسید که عدد شاخص مذکور در دوره مشابه سال ۱۳۹۹ معادل ۱۲۹ بوده است.
اخبارپول


مناطق آزاد از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه معاف شدند
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در نشست امروز کمیسیون متبوع خود خبر داد و گفت: در بخش مالیات بر عایدی سرمایه مقرر شد مناطق آزاد و ویژه مستثی شوند.
غلامرضا مرحبا روز یکشنبه از بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کمیسیون متبوع خود خبر داد و گفت: در فرایند قانونگذاری مشورت‌های مستمری با شورای نگهبان داریم که اگر ایراد یا مشکلی در مرحله تدوین قانون وجود دارد در مرحله اولیه اصلاح و مدیریت شود و زمان در رفت و برگشت بین این دو نهاد هدر نرود.
نماینده مردم‌ آستارا در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بعضی از فقها، حقوقدانان و مرکز پژوهش‌های شورای نگهبان مشورت هایی داشتیم و به جمع‌بندی رسیدیم و اصلاحات مورد نظر به تصویب کمیسیون رسید.
مرحبا از بررسی مسائل بودجه ۱۴۰۱ خبر داد و گفت: مقرر شد کارگروهی در کمیسیون اقتصادی برای رسیدگی به پیشنهادات بودجه ای تشکیل شود و غیر از سه نفر از اعضای منتخب کمیسیون که در کمیسیون تلفیق حضور دارند بقیه اعضای کمیسیون هم می‌توانند در این کارگروه حضور داشته و نقطه نظراتشان را بیان کنند و این یک رویه جاری است.
در بحث مالیات بر عایدی سرمایه، قرار بر این شد که مناطق آزاد و ویژه مستثنی شوند و این موضوع در کمیسیون تصویب شد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین از حضور مهرداد بذرپاش رییس دیوان محاسبات در نشست امروز کمیسیون اقتصادی خبر داد و افزود: رییس دیوان محاسبات و همکارانش در کمیسیون حضور داشتند و گزارش تفریغ بودجه و پیشنهاداتی را در مورد لزوم اعمال بعضی اصلاحات ارائه کردند.
ایرنا